sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Omenapiirakka

Nopea, helppo ja ennen kaikkea herkullinen. Miksi hassata hyviä omenoita sellaisenaan suuhun, kun niistä voi tehdä entistä maukkaamman piirakan!

Mausteena tässä piirakkapohjassa on piparkakkumaustetta. Piirakan paistuessa uunissa, keittiön valtaa yllättäen seesteinen joulutunnelma. Pepparkakor! Älä kuitenkaan huolestu, tuoksu ei ole niin voimakas, että humpsahtaisit joulumaailmoihin aivan täysin.
Pieni vienoinen tuulahdus siitä suunnasta tuskin kuitenkaan haittaa ketään ;)
Kuten sanottu, tämä piirakka on nopea kyhätä kasaan, joten ei muuta kuin omenat pilkkoen ja taikinan tekoon!

Piirakkaan (24-26 cm vuokaan):
200 g kylmää voita paloiteltuna
2 dl vehnäjauhoja
3 dl grahamjauhoja
2 dl ruokokidesokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniliinisokeria
2 tl piparkakkumaustetta
1 dl kaurajuomaa
2 kananmunaa
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään. Nypi kulhossa voi, jauhot ja sokeri murumaiseksi massaksi - taikinan pitäisi muistuttaa märkää hiekkaa. Lisää kananmunat ja sekoita (varovasti) joukkoon. Älä työstä taikinaa liikaa, sillä muuten pohjasta tulee sitkoisaa. Tämän pohjan olisi tarkoitus pysyä rapeana. Lisää lopuksi kaurajuoma ja sekoita. Anna taikinan levätä jääkaapissa sen aikaa kun pilkot ja maustat omenat.

Päälle:
8 keskikokoista omenaa
0,5-1 dl (ruokokide)sokeria (riippuen omenoiden happamuudesta)
1 tl kardemummaa
1 rkl kanelia
Pese ja lohko omenat. Sekoita kulhossa sokerin ja mausteiden kanssa.

 Kirpeiden omenoiden joukkoon kannattaa heivata enemmän sokeria.
 Makeat ompot pärjäävät vähemmällä.. :)

Ota taikina jääkaapista, ja painele siitä 4/5 osaa piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Lado päälle omenat. Murustele loput taikinasta omenalohkojen päälle. Paista uunin keskiosassa noin 30 minuuttia.
Tarjoile lämmin piirakka kera vaniljasåsin tahi -jäätelön.
Anoppi löysi siiamilaiset omenat! Tätä kaunokaista ei raaskinut piirakan sekaan laittaa!

Rakkaudella,

Paula

p.s. jos innostuit pääkuvan kakkulautasesta, käy kurkkaamassa lisää tekijän sivuilta  osoitteesta: http://www.mustalintu.fi/
Richard Raven, eli suomalaisittain ihan vaan Riku, on uusseelantilaissyntyinen keraamikko, joka tekee käsityönä kaikki tuotteet pajallaan Tervajoella. Riku on tehnyt keramiikkaa jo yli 40 vuoden ajan, ja kokemus näkyy upeiden tuotteiden laadussa!
Riku tekee paljon keittiötuotteita, kuten mukeja, lautasia ja sokeri/suolapossuja (kts.alla).
Riku tekee muun muassa myös koriste-esineitä, vaaseja ja uniikkeja laattoja. Alla "kiwin" näkemys suomalaisesta Väinämöisestä.

1 kommentti: