perjantai 11. tammikuuta 2013

Perinteiset korvapuustit

Pullataikinan teko vaatii mun mielestä jonkin verran kokemusta. Taikinan väännössä pitää kompastua ja erehtyä pari kertaa ennen kuin taikina alkaa tuntua tutulta.
En itsekään masteroi vielä täydellistä taikinaa, mutta onneksi mulla on ollut hyvät opettajat :)
Meidän mummo teki aina ihan parhaita pullia! Uskon, että mummon salaisuutena oli löysä taikina ja kunnon alustus. En haluakaan laittaa tähän reseptiin vehnäjauhojen määrää, koska toivoisin, että jokainen oppisi tunnustelemaan taikinaa, ja sen kautta löytämään optimaalisen jauhomäärän, joka sekin tosin saattaa vaihdella vähän joka kerta. En itse koskaan mittaa jauhojen määrää, vaan lisään niitä taikinaan näppituntumalla - kirjaimellisesti. Se tunne, kun taikinaan syntyy kunnon sitko, ja sen tuntee omissa näpeissään, on ihan mahtava!

Käytin tähän taikinaan  aika paljon rasvaa ja maitona käytin Valion Hilja-maitoa, joka on myös melko rasvaista. Pakko sanoa, että pullista tuli kyllä aika taivaallisia, varmaankin juuri näiden kahden aineksen ansiosta. Taikinan voi tietenkin tehdä myös veteen, jos ei halua puusteista turhan tuhteja. Rasvankin määrää voi pienentää omien preferenssien mukaan. Kananmunia en tykkää taikinassani käyttää, koska en usko taikinan tarvitsevan niitä. 

Pullataikina on monelle melko henkilökohtainen juttu, ihan vaan jo siksi, että se on perinteisesti opittu joltain suvun jäseneltä, usein joko äidiltä tai mummolta. Oman mamman tai mummun reseptihän on aina se oikea. Oma taikina-comboni on syntynyt ideoista äidiltä, tädiltä, mummolta ja Pirtsiltä. Näillä neljällä on kaikilla oma tyylinsä taikinan tekoon, ja yritin puntaroida jokaisesta tyylistä vähän sitä sun tätä. 
Näistä mikseistä on syntynyt melko perinteinen pullataikina.

Korvapuusteihin (noin 20 pullaa):
Vehnäjauhoja
5 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniliinisokeria
1 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
200 g margariinia (sulatettuna)

Tykkään tehdä taikinan juurella, koska silloin taikinaan on helpompi saada sitko. Kannattaa käyttää tätä tekniikkaa etenkin, jos sinulla ei ole yleiskonetta, sillä taikinan vaivaaminen täydelliseen sitkoon vie ihan oikeasti aikaa, kokemuksesta voin sen kertoa; joskus olen vaivannut taikinaa käsin jopa puolituntia!

Kaada vähän jauhoja kulhoon, lisää niiden joukkoon kuivahiiva ja kädenlämpöinen maito. Anna juuren kupliskella rauhassa vähintään puolituntia. 
 Kun juuri on paisunut noin kaksinkertaiseksi, lisää kaikki muut aineet joukkoon. Lisää jauhoja pikkuhiljaa taikinaan. Näin pystyt koko ajan tarkkailemaan, koska taikina alkaa näyttää ja tuntua hyvältä. Yritä jättää taikina ihan snadisti löysäksi, kuitenkin niin, että taikina irtoaa helposti kulhon reunoilta, ja muodostuu kimmoisaksi palloksi. Kun taikina on valmis, heitä sen päälle hieman jauhoja, ja anna levätä viitisen minuuttia. 
Valmis taikina tanssahtelee irti kulhon reunoilta


Kaada taikina pöydälle, ja vaivaa siitä kaikki ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan, ja leivo yksi osa kerrallaan (näin taikinaa on helpompi käsitellä). Käännä taikinan reunat keskelle, ja muotoile taikinaa suorakulmion muotoon. Kauli taikina ohueksi levyksi.

Voitele taikinalevylle voita tai margariinia ja sirottele lopuksi sokeria ja kanelia päälle. Rullaile taikina pötköksi, ja leikkaa pötköstä noin 6 cm paksuisia paloja, ja lado palat muffinssivuokaan, voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista pullia uunin keskiosassa 200 asteessa noin 12-15 minuuttia (riippuen pullien koosta).

 

Nauti pullat tuoreena maidon, kaakaon, kahvin, teen tai mehun kanssa. Hyvässä seurassa tietenkin.

Rakkaudella,

Paula



P.s. Juhlapöydän pullakranssin teet näin:
Tee kaksi korvapuustitäytteistä taikinapötköä, ja yhdistä niiden päät nipistellen yhteen. Kääri pötköt spiraalin muotoon leivinpaperipäällysteiselle uunipellille. Älä tee spiraalista liian tiukkaa, sillä pulla paisuu uunissa. Leikkaa saksilla pullapötköön viiltoja 6 cm välein (ei pohjaan asti). Kääntele paloja ulos- ja sisäänpäin vuorotellen, näin korvapuustitäyte tulee pitkoon esiin. Voitele ennen kuin laitat uuniin ja ripottele päälle raesokeria (ja mantelilastuja, jos haluat). Paistoaika pullakranssissa on hieman pidempi kuin pelkissä pullissa, joten tarkkaile kranssia paiston aikana. Korvapuustikranssi on helppo tarjottava, koska sitä ei tarvitse leikata - palat voi vain repiä irti kranssista.

3 kommenttia:

  1. Joo, ja näitäkin teen perjantain kunniaksi.Pakastimesta on aiemmat puustit loppu!!

    VastaaPoista
  2. Paras taikina tuli, mitä eri reseptejä kokeilemalla olen saanut aikaiseksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Shadou, ihana kuulla, että muutkin ovat saaneet reseptillä suunmyötäisiä nisuja aikaiseksi. Jos haluat kokeilla hieman erilaisia korvapuusteja, kokeile Pistaasikiemuroita (http://rakkaudellapaula.blogspot.fi/search/label/Pullat). Niillä voi saada pullatalkoisiin uudenlaista twistiä :)

      Poista