Sain viime jouluna kunnian järjestää
perheelleeni joulujuhlan meillä. Tietenkin se tarkoitti myös sitä, että pääsin
kokkaamaan jouluaterian koko köörille. Bliss! En halunnut tarjoilla perinteisiä
jouluruokia, vaan päätin ottaa teemaksi rustiikin ranskalaisen keittiön, joka
kohtasi suomalaisiakin makuja. Tarjolla meillä oli mm. ankkaa kahdella tapaa
(confit ja a l´orange) ja suklaamoussea kirsikkakastikkeen kera.
Vieraat
saapuivat matalaan majaamme pitkien ajomatkojen päästä ja vieläpä porrastetusti. Siksi halusin
tarjota jotain pientä naposteltavaa kaikille ennen varsinaista kattausta. Nämä
alkupalat oli helppo valmistaa etukäteen, ja ne maistuivat erittäin hyvin
kuohuvan kanssa. Helppoja, hyviä ja vaivattomia valmistaa. Kokeile ihmeessä!
Molempien palojen pohjana on mallasleipä. Tein leivän vuoassa, ja leikkasin siitä pitkittäisiä siivuja, joista
painelin muotilla pieniä suupaloja.
Lohipalat:
1 prk creme fraichea
sitruunaa
100g + 100 g kylmäsavulohta
tilliä
1 kananmuna (tai vain keltuainen) keitettynä
suolaa
sitruunapippuria
mätiä (koristeluun)
Hienonna tilli ja kananmuna. Leikkaa lohi (100
g) pieniksi paloiksi. Sekoita aineet creme fraichen joukkoon.
Lisää mausteet ja
maista. Fiksaa maku kohdilleen. Lusikoi leipien päälle ja koristele ennen
h-hetkeä. Pilko toisesta osasta lohta pieniä siivuja koristeluun. Kuori sitruunasta pari
siivua kuorta ja leikkaa niistä pieniä koristesiivuja. Kokoa koristeet niin,
että lohipala tulee ensin, päälle mäti, sitten sitruunasiivu ja lopuksi
pieni tillitukko.
Lihapalat:
pippurinautaa (saa
siivuina leikkelehyllystä
½ pkt ruohosipulituorejuustoa
½ paprika
paprikajauhetta
n. 5 cm pala purjoa
suolaa
persiljaa
Leikkaa paprika todella
pieniksi kuutioiksi. Jätä osa paloista sivuun koristelua varten. Pese purjo ja
leikkaa pieniksi paloiksi. Hienonna persilja. Sekoita aineet tuorejuuston
sekaan. Mausta paprikajauheella ja suolalla. Levitä täyte leipien päälle.
Täytettä ei tarvitse olla paljon, ohut kerros riittää. Leikkaa lihasiivut
puoliksi ja pyöritä niistä kauniita rullia leipien päälle. Koristele
paprikakuutioilla ja persiljalla.
Nautinnollisia juhlahetkiä!
Rakkaudella,
Paula
Paula
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti