lauantai 11. tammikuuta 2014

Chocolate cherry pie



Chocolate, chocolate, chocolate and some cherry on top. You just can´t go wrong with this one! Tämä tuhti piirakka sopii mainiosti talven pimeisiin iltoihin. Joka lusikallinen tätä ihanuutta on kuin lämmin pala taivasta. Pähkinäinen ja rapea pohja saa kaverikseen paksun, silkkisen suklaa -ganachen, joka kruunataan kepeällä kirsikka -glazeella. Makuparit vain yksinkertaisesti hyväilevät makunystyröitä. Tarjoile piirakka herkullisen aterian päätteeksi tai hemmottele sillä itseäsi kesken rankan työviikon.

Tästä satsista riittää slaissi jopa 16 herkuttelijalle (tai neljälle suklaafriikille! :D)
Pohja (24 cm vuokaan):
140 g voita
40 g tomusokeria
200 g vehnäjauhoja
40 g kaakaojauhetta
40 g mantelijauhoja
50 g suklaata, rouhittuna
ripaus suolaa
1 kananmuna
1-2 rkl kylmää vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään. Pilko kylmä voi pieniksi kuutioiksi. Nypi kuivat aineet voin joukkoon. Seos on passelia kun se on kuin märkää hiekkaa. Lisää muna ja sekoita, mutta älä vaivaa liikaa! Lisää lopuksi vesi ja sekoita vaivaamatta liikaa. Piirakkapohjataikinaa ei vaivata, sillä siihen ei haluta sitkoa. Jos taikinaan muodostuu sitko, pohjasta ei tule rapeaa. Piirakkapohjien teko on aluksi hankalaa, mutta sitä kannattaa harjoitella. Muutaman kerran jälkeen pohjien väsääminen sujuu jo vaivatta (ja vaivaamatta). Pohjareseptejä voi muuntaa helposti myös suolaisiin piirakoihin.
Painele taikina paistovuoan muotoon kelmun päällä. Peittele taikina kelmulla ja anna levätä jääkaapissa 20 minuuttia. Kauli taikina noin 0,5 cm paksuiseksi ja nosta vuorattuun vuokaan. Painele taikinan reunat kohdilleen ja trimmaa ne tasaiseksi halutessasi. Tarkista vielä, että pohjassa ei ole reikiä. Jos niitä on, tilsi ne umpeen ylimääräisellä taikinalla. Peitä taikinapohja leivinpaperilla ja kaada päälle paistokuulia tai kuivia herneitä. Paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 30-35 minuuttia. Paista pohjaa ilman paistokuulia ja leivinpaperia viimeiset 5 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä täysin viileäksi ennen täyttämistä.

Suklaafillinki:
3 dl kermaa
3 rkl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
300 g tummaa suklaata
50 g voita
Lämmitä kerma ja sokerit kuumaksi kattilassa. Pieni suklaa ja voi kulhoon. Kaada kuuma kerma päälle ja sekoita kunnes suklaa ja voi ovat sulaneet kerman joukkoon. Anna jäähtyä. Kaada fillinki taikinapohjan päälle. Anna piirakan vetäytyä kylmässä vähintään tunti ennen kuin kaadat päälle kirsikka –glazeen.

Kirsikka –glaze:
Tämä ohje on melko viitteellinen, sillä tein siirapin joulun aikaan, ja käytin tähän ohjeeseen tuon satsin jämät. Yritän nyt muistini sopukoista kaivella, missä suhteessa heittelin aineita soossiin. Kannattaa siis maistella kastiketta, että saat siihen hyvän tasapainon.
Jos sinulta ei löydy pakkasesta kirsikoita, voit vallan mainiosti hakea makua vaikkapa kirsikkalikööristä tai kirsikkahillosta.
200 g kirskoita/hilloa
2 dl vettä
n. 3 rkl sokeria
(kirsikkalikööriä)
luraus portviiniä
1 liivatelehti
Keitä kirsikoita vedessä kunnes ne ovat pehmenneet (poista kirsikoista siemenet). Lisää muut aineet ja keitä lientä kokoon. Maista ja mausta. Liota liivatelehti kylmässä vedessä. Sekoita liemeen.Siivilöi ja anna jäähtyä. Kaada glaze piirakan päälle ja anna hyytyä kylmässä vielä vähintään tunti.

Jos haluat entistä superimman nautinnon, tarjoile piirakka vatkatun kermavaahdon kanssa.

Rakkaudella, 
Paula Suklaasuu




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti