Chocolate, chocolate, chocolate and some cherry on top. You just can´t go wrong with this one! Tämä tuhti piirakka sopii mainiosti talven pimeisiin iltoihin. Joka lusikallinen tätä ihanuutta on kuin lämmin pala taivasta. Pähkinäinen ja rapea pohja saa kaverikseen paksun, silkkisen suklaa -ganachen, joka kruunataan kepeällä kirsikka -glazeella. Makuparit vain yksinkertaisesti hyväilevät makunystyröitä. Tarjoile piirakka herkullisen aterian päätteeksi tai hemmottele sillä itseäsi kesken rankan työviikon.
Tästä satsista riittää slaissi jopa 16 herkuttelijalle (tai neljälle suklaafriikille! :D)
Pohja (24 cm vuokaan):
140 g
voita
40 g tomusokeria
200 g vehnäjauhoja
40 g kaakaojauhetta
40 g
mantelijauhoja
50 g suklaata, rouhittuna
ripaus suolaa
1 kananmuna
1-2 rkl
kylmää vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Pilko kylmä voi pieniksi kuutioiksi. Nypi kuivat aineet voin joukkoon. Seos on passelia kun se on kuin märkää hiekkaa. Lisää muna ja sekoita, mutta älä vaivaa
liikaa! Lisää lopuksi vesi ja sekoita vaivaamatta liikaa. Piirakkapohjataikinaa ei vaivata, sillä siihen ei haluta sitkoa. Jos taikinaan muodostuu sitko, pohjasta ei tule rapeaa. Piirakkapohjien teko on aluksi hankalaa, mutta sitä kannattaa harjoitella. Muutaman kerran jälkeen pohjien väsääminen sujuu jo vaivatta (ja vaivaamatta). Pohjareseptejä voi muuntaa helposti myös suolaisiin piirakoihin.
Painele taikina paistovuoan muotoon kelmun päällä. Peittele taikina
kelmulla ja anna levätä jääkaapissa 20 minuuttia. Kauli taikina noin 0,5 cm paksuiseksi
ja nosta vuorattuun vuokaan. Painele taikinan reunat kohdilleen ja trimmaa ne
tasaiseksi halutessasi. Tarkista vielä, että pohjassa ei ole reikiä. Jos niitä
on, tilsi ne umpeen ylimääräisellä taikinalla. Peitä taikinapohja
leivinpaperilla ja kaada päälle paistokuulia tai kuivia herneitä. Paista uunin
keskiosassa 175 asteessa noin 30-35 minuuttia. Paista pohjaa ilman paistokuulia
ja leivinpaperia viimeiset 5 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä täysin viileäksi
ennen täyttämistä.
Suklaafillinki:
3 dl kermaa
3 rkl sokeria
1 tl
vaniliinisokeria
300 g tummaa suklaata
50 g voita
Lämmitä kerma ja sokerit kuumaksi
kattilassa. Pieni suklaa ja voi kulhoon. Kaada kuuma kerma päälle ja sekoita
kunnes suklaa ja voi ovat sulaneet kerman joukkoon. Anna jäähtyä. Kaada
fillinki taikinapohjan päälle. Anna piirakan vetäytyä kylmässä vähintään tunti
ennen kuin kaadat päälle kirsikka –glazeen.
Kirsikka –glaze:
Tämä ohje on melko viitteellinen,
sillä tein siirapin joulun aikaan, ja käytin tähän ohjeeseen tuon satsin
jämät. Yritän nyt muistini sopukoista kaivella, missä suhteessa heittelin
aineita soossiin. Kannattaa siis maistella kastiketta, että saat siihen hyvän tasapainon.
Jos sinulta ei löydy pakkasesta kirsikoita, voit vallan
mainiosti hakea makua vaikkapa kirsikkalikööristä tai kirsikkahillosta.
200 g kirskoita/hilloa
2 dl vettä
n. 3
rkl sokeria
(kirsikkalikööriä)
luraus portviiniä
1 liivatelehti
Keitä kirsikoita vedessä kunnes
ne ovat pehmenneet (poista kirsikoista siemenet). Lisää muut aineet ja keitä
lientä kokoon. Maista ja mausta. Liota liivatelehti kylmässä vedessä. Sekoita
liemeen.Siivilöi ja anna jäähtyä. Kaada glaze piirakan päälle ja anna hyytyä kylmässä vielä
vähintään tunti.
Jos haluat entistä superimman nautinnon, tarjoile piirakka vatkatun kermavaahdon kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti