keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Vaivaamaton leipä

Tämä leipä on täysin stressitöntä - sitä ei ole vaivattu ollenkaan! Itse leivän leipominenkin on melkoisen stressitöntä puuhaa, sillä tämän herkun taikomiseen ei montaa hetkeä hurahda. Muistat vain varautua siihen, että taikinaa täytyy seisottaa jääkaapissa vähintään 12 tunnin ajan.Tämä on ihan loistava leipä illanistujaisiin, salaatin kyytipojaksi tai vaikkapa italialaisen aterian alkupalaksi. Tein tähän tomaattisalaatin kaveriksi, ja se toimi leivän päällä erittäin hyvin. Laitan salaatista ohjeen oheen, vaikkei siitä tällä kertaa kuvaa saatukaan.

Kaksi keskikokoista leipää:
1 pkt hiivaa (tuore)
6 dl kylmää vettä
2-3 tl suolaa
1 rkl sokeria
noin 8-10 dl vehnäjauhoja
oliiviöljyä

Tee taikina reiluun astiaan, sillä se kohoaa vähintään kaksinkertaiseksi. Murenna ja sekoita hiiva veteen. Lisää suola, sokerit ja jauhot. Taikinasta tulee normaalia leipätaikinaa löysempää. Taikina on hyvää, kun se on löysän ja kiinteän välimaastossa. Taikinaa pitää pystyä sekoittamaan vispilällä. Peittele taikina kelmulla ja laita jääkaappiin lepäilemään seuraavaan päivään. Ota taikina jääkaapista, ja kaada öljyä käsillesi. Pyöräyttele taikina irti kulhon reunoilta. Leikkaa taikina kahtia ja nosta toinen osa taikinasta jauhotettuun kulhoon. Hömpsäytä leipää jauhotetussa kulhossa pari kertaa ja nosta sitten vuoratulle pellille. Tee sama toiselle puolikkaalle. Peittele leivät ja anna kohota hetki. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja tökkää leivät lämpimään uuniin. Paista noin 20 minuuttia, ja nosta sitten uunin lämpötila 250 asteeseen ja paista vielä noin 10 minuuttia. Kokeile leivän kypsyyttä kopauttamalla sitä pohjaan. Sieltä pitäisi kuulua kumea kopaus kun leipä on valmis. Anna jäähtyä ja tarjoile vaikkapa tomaattisalaatin kanssa.

Tomaattisalaatti:
250 g kirsikkaluumutomaatteja
valkosipulinkynsi
pieni pala punasipulia/yksi pieni salottisipuli
1/4 tl suolaa
ripaus sokeria
pari rouhaisua mustapippuria
oliiviöljyä
ruohosipulia

Leikkaa tomaatit puoliksi tai kolmeen osaan riippuen tomaattien koosta. Leikkaa sipuli ja valkosipuli pieniksi. Sekoita kaikki aineet kulhossa sekaisin ja koristele ruohosipulilla.

Tämä setti on helppoa, hyvää ja ennen kaikkea vaivatonta!

Rakkaudella,
 Paula




2 kommenttia:

  1. Voiks taikinan sekottaa kMixillä? ;) Ihana leipä, pakko testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! Hanna, tätä taikinaa varten ei tarvitse kMixiä varastosta kaivaa esiin! Sekoitat vain aineet sekaisin vispilällä. Tosi iisiä, eikä sotke työtasoja ollenkaan! :)

      Poista