sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Käpykakku

Okei, kuvassa ei ole täysin aito käpykakku, koska siinä ei ole kävyn viiltoja. Kakun samettinen pinta oli vain niin mielettömän kaunis (ja ihanan tuntuinen!), etten raaskinut "pilata" pintaa leikkauksilla. Käpyisemmän version tästä saa, kun pintaan leikataan saksilla käpyulokkeet. Easy.

Käpykakkua voi tarjoilla vaikkapa loppiaisen herkkuna. Joululta jääneet luumuhillon jämät voi käyttää tähän täytteeksi.
Olin hieman skeptinen tämän kakun suhteen aluksi. Kun veljeni pyysi minua leipomaan käpykakun, mietin, että en ole ikinä syönyt hyvää käpykakkua. Mielessäni pyöri vain kauhea ajatus liian makeasta, voinmakuisesta mantelimössöstä. Päätin kuitenkin antaa kakulle mahdollisuuden, ja tein siitä oman version. Tällä ohjeella käpykakusta ei tule äklömakeaa!

Kakkuun (keskikokoinen käpykakku):
1 annos sokerikakkua
vajaa 1 prk luumuhilloa
noin 1 dl omenasosetta (tai hilloa, jos haluat makeampaa)
2 dl kermaa vatkattuna
1 pötkilö mantelimassaa
1 dl kaakaojauhetta
rommia ja maitoa kostutukseen
Tee sokerikakkupohja ohjeen mukaan. Anna pohjan jäähtyä ennen kokoamista. Leikkaa pohja kolmeen (tai neljään) osaan. Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla. Nosta yksi pohjapala vuokaan ja kostuta se rommi-maitoseoksella. Sekoita luumuhillo ja omenahillo keskenään. Laita pohjan päälle hilloa ja kermaa. Nosta toinen pohjapala päälle, ja tee sama uudestaan. Kun nostat kakkuun viimeisen palan kanneksi, kostuta se, ja vuoraa kakku kelmulla. Anna vetaytyä jääkaapissa yön yli (tai vähintään pari tuntia).
Ota kakku pois vuoasta ja nosta se tarjoiluastialle. Leikkaa kakku kävyn muotoiseksi. Voit nostaa reunapaloja kakun päälle, ja muotoilla kakkua pyöreäksi (peitä kakku kelmulla, ja painele sitä muotoon käsillä). Kun muodot ovat kohdillaan, sipaise kakun päälle kerros kermavaahtoa.
Ripottele kaakaojauhe työtasolle, ja pyörittele mantelimassaa siinä niin, että massa värjääntyy kokonaan. Jauhe toimii myös kaulinalustana massalle. Muovaa massaa käsillä kakun muotoon ennen kaulimista. Kauli massaa niin pitkään kunnes se varmasti peittää koko kakun. Pyöritä mantelimassa löyhästi kaulimen ympärille, ja rullaa se kakun päälle. Painele kiinni kakun pintaan ja leikkaa ylimääräiset helmat pois. Jos haluat, voit tehdä lisäreunat (kts. kuva) ylimääräisestä massasta. Leikkaa kakkuun käpyviillot saksilla ennen tarjoilua. 

Ihania herkkuhetkiä!! :)

Rakkaudella,
 Paula

2 kommenttia:

  1. Hih, tässä on nyt se käpykakku! Ihana :)

    VastaaPoista
  2. Nyt vaan käpyilemään Hanna sielläki. AIkas helppoa ja hyvvee :D

    VastaaPoista