lauantai 3. toukokuuta 2014

Banana bread with fruit and nuts


Heipä hei ja terveisiä muoilmalta!
Kahden kuukauden reppureissailumme päättyi pari päivää sitten, ja nyt olisi tarkoitus päästä taas kiinni arkeen. Omalla kohdallani arki tarkoittaa sitä, että pääsen vihdoinkin testailemaan keittiössä kaikkia matkalla syntyneitä mahtavia ideoita. Toivottavasti bloginikin saa uusista makustussfääreistä vähän uutta potkua persuksiin. Lupaan ainakin olla aktiivisempi bloggaaja kuin mitä viimeisen kahden kuukauden aikana olen ollut.

Ihan ensimmäinen matkanjälkeinen postaus vie makumatkalle Oseaniaan.

Australiassa ja Uudessa-Seelannissa banaanileipää saa ihan joka paikasta. Sitä myydään kahviloissa, kaupoissa ja jopa 7-Eleveneiden kassoilla yksittäispakattuina! Leipä on aivan mielettömän hyvää, mutta se on nimetty hieman harhaanjohtavasti; leipä muistuttaa rakenteeltaan ja maultaan pikemminkin suomalaista kuivakakkua kuin leipää. Kakku on tosin jotain aivan muuta kuin kuivaa, sillä banaani pitää sen kosteana useamman päivän ajan. Banaanileivän kannattaakin antaa chillata pari päivää ennen syömistä, jotta maut pääsevät tasaantumaan ja leivän rakenne paranee.

Parhaan banana breadini söin viimeisenä aussipäivänämme Brisbanen lentokentällä. Leivässä oli banaanin lisäksi kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä, ja lämpimäksi paahdettu leipä tarjoiltiin voin kanssa. NAM! Yritin painaa makunystyröideni muistikortille leivän maut mahdollisimman tarkasti, jotta pääsisin kokeilemaan reseptiä kotonakin. Ekalla yrittämällä pääsin mielestäni aika lähelle maistamaani leipää.Tätä kannattaa kokeilla, sillä leipää on ihan todella helppo tehdä. Itse tarjoilisin banana breadiä viikonloppubrunssilla Brisbanen tapaan; paahdettuna voin kera.

Yksi leipä 1,5 l vuokaan:
2 banaania
2 kananmunaa
2,5 dl kuivattuja hedelmiä, pienittynä (aprikoosia, taateleita, karpaloita, rusinoita, omenaa, päärynää..)
2,5 dl pähkinöitä, rouhittuna (itse tykkään käyttää tähän saksanpähkinöitä, mutta kaikki pähkinät käy) 100 g voita, sulatettuna
0,5-1 dl siirappia
1 tl suolaa
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl kanelia
1 tl vaniliinisokeria
2 dl grahamjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
voita tai leivinpaperia leipävuoan vuoraamiseen

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Sivele leipävuoka voilla tai vuoraa se leivinpaperilla. Möössää banaanit muussiksi kulhossa. Lisää kuivatut hedelmät, pähkinät, voi, siirappi ja kananmunat. Sekoita.Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa ja lisää muiden aineiden joukkoon. Taikina kannattaa sekoittaa käsin, sillä näin saat siitä tasaisen massan (ja se tuntuu kivalta!).
Kaada taikina leipävuokaan ja tasoittele pinta tasaiseksi. Taikina kannattaa painaa etenkin keskeltä vähän reunoja matalammalle, sillä keskusta alkaa usein kupruilla paiston aikana kaikista eniten. Paista leipää uunissa noin 50-60 minuuttia.
Kumoa hieman jäähtynyt leipä leikkuulaudalle, ja anna sen jäähtyä kokonaan vuoan alla. Jäähtynyt leipä kannattaa kääräistä vaikkapa kelmuun, sillä näin se pysyy kosteana.

Nautiskele kiireettömänä viikonloppuaamuna hyvässä seurassa.

Rakkaudella,
Paula

Vinkki: yllätä äiti ensi viikon sunnuntaina itseleivotulla banaanileivällä. Tämän ohjeen tekoon voivat lapsetkin osallistua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti