sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Voileipäkakku, lohi

Voileipäkakkua tehdessä mulle tulee aina sellainen olo, että nyt alkaa kesä. Voileipäkakun tuoksusta vain tulee kesäinen fiilis. Se johtunee siitä, että näitä me ollaan tarjoiltu lähes kaikissa rippi- ja lakkiaisjuhlissa, jotka ovat -yllätys,yllätys- olleet aina kesällä. Onnekseni pääsin tänäkin keväänä väsäämään tätä kesäjuhlien kruunaajaa. Halusin tehdä tästä kakusta pyöreän, ja siksipä tein kakun leivätkin ihan itse. Jos olet hyvissä ajoin liikenteessä juhlien järjestämisessä, voit pyöräyttää voileipäkakkujen leivät pakastimeen ennakkoon. Kun leipä on oikeassa muodossa jo lähtökohtaisesti, säästyt hukkapaloilta. 
Tykkään käyttää voileipäkakkuihin vaaleaa ja tummaa leipää. Pelkästä vaaleasta leivästä tehty kakku kun usein tuppaa olemaan liian mössöistä kun taas pelkkään tummaan leipään tehty kakku saattaa olla jo liian stydiä kamaa juhlapöytään. Miksauksella saat kakusta sopivan ryhdikkään. 
Tein tähän lohikakkuun mallasleivän ja kauraleivän. Mallasleipä sopii hyvin lohen kanssa yhteen, ja leivässä olevat siemenet antavat kakkuun kivan suutuntuman. Maukas kauraleipä taas tuo kokonaisuuteen pehmeyttä ja mehevyyttä.

Kakkuun (halkaisijaltaan 25 cm kakkuvuokaan, noin 10 cm korkea valmis kakku): 
mallasleipä (voit korvata oluen vedellä) 

Kauraleipä:
2,5 dl vettä
1/2 pkt tuorehiivaa
5 dl valmista löysää kauralesepuuroa
0,5 dl hunajaa
2-3 tl suolaa
3 dl kauraleseitä
vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Vatkaa joukkoon pari desiä vehnäjauhoja ja anna taikinajuuren levätä puolisen tuntia. Lisää taikinajuureen jäähtynyt puuro, kauraleseet, suola ja hunaja. Sekoita. Lisää taikinaan vehnäjauhoja ja alusta taikinaa. Lisää taikinaan niin paljon vehnäjauhoja kunnes se irtoaa kulhon reunoilta, eli taikina muodostaa sitkon. Älä lisää jauhoja kuitenkaan liikaa, taikina saa olla jopa löysähköä.
Sivele leipävuoka tai kakkuvuoka pienellä määrällä öljyä. Taputa taikina vuokaan (voit kastaa sormiasi jauhoihin, niin taikina ei tartu sormiisi). Paista leipää 175 asteessa noin 50 minuuttia tai kunnes leipä on kypsää. Voit kumota leivän paiston loppuvaiheilla pois vuoasta ja kopauttaa sen pohjaa. Jos pohjasta kuuluu kumea ääni, leipä on kypsää.

Täyte 1:
1 kg savulohta
1 prk ruohosipulituorejuustoa
2 dl majoneesia
1 prk rahkaa
2-3 tl piparjuurta
nippu tilliä
noin 6 pientä cocktail -kurkkua
1 paprika
3 kevätsipulia
suolaa
sitruunamehua
sitruunapippuria

Poista kypsästä lohesta ruodot. Riivi lohi mössöksi. Silppua sipulit, kurkut, tillit ja paprika pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki aineet keskenään. Maista ja mausta.

Täyte 2:
3 kananmunaa
1 dl majoneesia
suolaa
pippuria
1/2 kurkku

Keitä kananmunat kypsiksi. Jäähdytä, kuori ja pieni. Poista kurkusta keskusta ja silppua pieniksi siivuiksi. Sekoita aineet. Maista ja mausta.

Kostutukseen: 
kalalientä ja 2 rkl sitruunamehua
 Liota kalaliemikuutio noin 5 dl:aan kuumaa vettä. Mausta sitruunamehulla.

Leikkaa leivät poikittaissuunnassa noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Vuoraa leivinpaperilla vuoka, jossa paistoit leivät. Laita pohjalle tumma tai vaalea pala leipää. Kostuta. Laita 1/3 lohitäytettä leivän päälle. Käytä seuraavaan kerrokseen eri leipää kuin mitä käytit edellä. Tee seuraavat kerrokset kuin edellä. Munatäyte käytetään kokonaan suurinpirtein kakun keskikohtaan. Kun täytteet on loppu, laita kakun kanneksi vielä yksi siivu leipää. Kostuta viimeinenkin kerros. Kääri kakku kelmuun ja anna maustua jääkaapissa vähintään kaksi tuntia, mielellään kuitenkin yön yli.

Koristeluun:
Maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl rahkaa
pari tippaa sitruunamehua
paprikasilppua
tilliä
erilaisia tomaatteja
retiisejä
sitruuna- ja limesiivuja
(lohta)

Irrota kakku vuoasta tarjoilualustalle. Sekoita sitruunamehu, tuorejuusto ja rahka keskenään. Levitä kuorrute kakun päälle niin, että koko kakku on sen peitossa. Koristele kakku haluamallasi tavalla. Itse painelen aina kakun reunoille paprikasilppua ja päälle laitan milloin mitäkin :D Yleensä laitan kakun päälle myös kakun pääraaka-ainetta. Tässä tapauksessa sen olisi pitänyt olla kala, mutta käytin epähuomiossa kaiken kalan täytteeseen. Esimerkiksi kylmäsavulohisiivut ovat erittäin kauniita koristeita voileipäkakun päälle.

Nautinnollisia juhlahetkiä ja onnea kaikille keväällä valmistuville!

Rakkaudella,
Paula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti