Teen usein leipää keräilyeristä, eli kaikesta, mitä kaapista
sattuu löytymään. Tänään kaapissa lymyili herkullisia juureksia, ja halusin kokeilla
miten juurekset passaisivat leipätaikinaan. Ne antoivat tälle maatilan limpulle
ihanan maun ja värin, ja paiston aikana
leivästä leijaillut tuoksu oli jotain aivan taivaallista! Leipätaikinaan katosivat
myös kaappiin jääneet siemenet ja pellavarouheet. Lisäksi taikinaan siunautui
kolmet eri jauhot. Eipä käy leivänsyönti ainakaan tylsäksi, kun on palaa
purtavaksi. Jaksaapa maajussikin kuokkia rivakammin tämän leivän voimin.
Note: Olisin käyttänyt taikinaan sämpyläjauhojen sijasta
ruisjauhoja, mutta ne olivat mokomat loppuneet. Jos haluat ruista ranteeseen,
niin korvaa osa valkoisista jauhoista rukiilla.
Kahteen keskikokeiseen leipään:
6 dl lämmintä vettä (40 C)
1 pss kuivahiivaa
10-12 dl vehnäjauhoja
3 dl grahamjauhoja
4 dl sämpyläjauhoja
2 dl pellavarouhetta
2 dl siemeniä
(auringonkukka, kurpitsa)
1 dl kaljamaltaita
2-3 tl suolaa
3 rkl siirappia
2
rkl öljyä
5 dl punajuurta, palsternakkaa ja porkkanaa raastettuna
Sekoita kuivahiiva pieneen määrään (n. 4 dl) vehnäjauhoja.
Lisää kaljamaltaat ja vesi ja sekoita. Anna taikinajuuren kuplia vähintään
puoli tuntia. Lisää juureen kaikki aineet paitsi vehnäjauhot. Alusta taikinaa
koneella noin 5 minuuttia tai käsin noin 15 minuuttia. Ala vasta sitten lisätä
vehnäjauhoja vähitellen taikinan joukkoon. Taikina on valmis, kun se irtoaa
taikinakulhon reunoilta, eli se muodostaa sitkon. Jauhojen määrään vaikuttaa
esimerkiksi juuresten vesipitoisuus, eli se voi vaihdella joka kerta. Siksi
jauhojen lisäilyssä kannattaa olla varovainen. Jos taikinaan menee liikaajauhoja,
taikinasta ja leivästä tulee kovaa, not nice!
Vaivaa taikinasta kaksi leipää jauhotetulla alustalla ja
nosta leivät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kaada pellin reunalle
vähän vettä, näin saat leipiin rapean kuoren paiston aikana. Paista leipiä
uunin keskiosassa ensin 250 asteessa noin 10 minuuttia, sitten 175 asteessa
noin 35 minuuttia.
Sipaise tuoreen leivän päälle nokare voita. Enjoy!
Rakkaudella,
Paula
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti