sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Farmer´s bread



Teen usein leipää keräilyeristä, eli kaikesta, mitä kaapista sattuu löytymään. Tänään kaapissa lymyili herkullisia juureksia, ja halusin kokeilla miten juurekset passaisivat leipätaikinaan. Ne antoivat tälle maatilan limpulle ihanan maun ja värin,  ja paiston aikana leivästä leijaillut tuoksu oli jotain aivan taivaallista! Leipätaikinaan katosivat myös kaappiin jääneet siemenet ja pellavarouheet. Lisäksi taikinaan siunautui kolmet eri jauhot. Eipä käy leivänsyönti ainakaan tylsäksi, kun on palaa purtavaksi. Jaksaapa maajussikin kuokkia rivakammin tämän leivän voimin.

Note: Olisin käyttänyt taikinaan sämpyläjauhojen sijasta ruisjauhoja, mutta ne olivat mokomat loppuneet. Jos haluat ruista ranteeseen, niin korvaa osa valkoisista jauhoista rukiilla.

Kahteen keskikokeiseen leipään:
6 dl lämmintä vettä (40 C)
1 pss kuivahiivaa
10-12 dl vehnäjauhoja
3 dl grahamjauhoja
4 dl sämpyläjauhoja
2 dl pellavarouhetta
2 dl siemeniä (auringonkukka, kurpitsa)
1 dl kaljamaltaita
2-3 tl suolaa
3 rkl siirappia
2 rkl öljyä
5 dl punajuurta, palsternakkaa ja porkkanaa raastettuna
Sekoita kuivahiiva pieneen määrään (n. 4 dl) vehnäjauhoja. Lisää kaljamaltaat ja vesi ja sekoita. Anna taikinajuuren kuplia vähintään puoli tuntia. Lisää juureen kaikki aineet paitsi vehnäjauhot. Alusta taikinaa koneella noin 5 minuuttia tai käsin noin 15 minuuttia. Ala vasta sitten lisätä vehnäjauhoja vähitellen taikinan joukkoon. Taikina on valmis, kun se irtoaa taikinakulhon reunoilta, eli se muodostaa sitkon. Jauhojen määrään vaikuttaa esimerkiksi juuresten vesipitoisuus, eli se voi vaihdella joka kerta. Siksi jauhojen lisäilyssä kannattaa olla varovainen. Jos taikinaan menee liikaajauhoja, taikinasta ja leivästä tulee kovaa, not nice!
Vaivaa taikinasta kaksi leipää jauhotetulla alustalla ja nosta leivät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kaada pellin reunalle vähän vettä, näin saat leipiin rapean kuoren paiston aikana. Paista leipiä uunin keskiosassa ensin 250 asteessa noin 10 minuuttia, sitten 175 asteessa noin 35 minuuttia.

Sipaise tuoreen leivän päälle nokare voita. Enjoy!

Rakkaudella,

Paula


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti