torstai 5. kesäkuuta 2014

Palsternakkakakku


Kyllä, juureksia voi käyttää myös leivontaan! Porkkanastahan on kyhäilty jo vaikka kuinka pitkään kakkuja ja muffinsseja, ja punajuurikin on päässyt ainakin mehun muodossa monen leivonnaisen mausteeksi. Palsternakkajälkkäreihin en ole kuitenkaan vielä törmännyt.
Pyörittelin tätä ohjetta mielessäni pitkään, ja parin yrityksen ja erehdyksen jälkeen löysin kakkuun oikean makujen balanssin. 
Kakku on hyvää au natural, mutta halusin kokeilla, pystyykö palsternakasta tekemään ihan oikean jälkkäriannoksen. Väsäsin kakun kaveriksi aprikoosimelbaa, raparperisorbettia ja palsternakkamoussea. Mousse on tosi maukasta, mutta sen ulkonäössä olisi vielä parantamisen varaa. Siksi piilotinkin moussen kakkupalojen alle. Mousse kuitenkin vahvistaa annoksen  pääraaka-aineen makua, ja siksi se kuuluu oleellisesti annokseen. Koristeeksi heitin ainoata tuoreyrttiä, mikä kaapistani tekohetkellä löytyi, ja kyseinen yrtti sattui olemaan timjami. Maistellessani annosta huomasin, että pieni määrä timjamia sopikin aika kivasti annoksen makumaailmaan. Outoa, mutta hyvää!
Sorbetista ja melbasta kannattaa tehdä kirpsakoita, sillä kakku ja mousse ovat makeita ja täyteläisiä. Näin maut pääsevät hyvään tasapainoon. 
Tämän koko setin väsäämiseen menee tovi aikaa, mutta minkään osasen tekeminen ei ole erityisen vaikeaa. Mutta kuten sanottu, kakku on jo itsekseen niin hyvää, että se ei välttämättä tarvitse kaverikseen muuta kuin kupin kahvia :)

Kakkun ohje on passeli yhden litran kahvikakkuvuokaan tai 24 cm kakkuvuokaan, jos teet kakusta jälkkäriannoksen. Jos teet vain kakun, vähennä palsternakkasoseen annosmääriä noin 1/3.
Palsternakkasose: 
400 g palsternakkaa, raastettuna
ripaus kanelia
½ tl suolaa
reilu 1 rkl hunajaa
50 g voita
1 dl kermaa
1 dl maitoa
1 rkl sitruunamehua
2 siivua sitruunankuorta
Laita kaikki ainekset kattilaan ja hauduta palsternakkaraaste pehmeäksi matalalla lämmöllä, noin 10 minuuttia. Poista valmiista palsternakkapuurosta sitruunankuoret. Soseuta mahdollisimman hienoksi.


Kakkuun:
3 dl palsternakkasosetta
3 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
100 g voita, sulatettuna
1 dl sokeria
1 rkl hunajaa
½ tl soodaa
½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 tl vaniliinisokeria
2 rkl konjakkia
kourallinen manteleita, paahdettuna ja rouhittuna

Sekoita leivinjauhe, sooda, vaniliinisokeri ja jauhot sekaisin. Sekoita kaikki muut aineet erillisessä kulhossa sekaisin. Lisää jauhot ja sekoita. Kaada kakku voideltuun kakkuvuokaan ja paista kakkua uunin keskitasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia.


Raparperisorbetti:
200 g raparperia
2,5 dl sokeria
3 dl vettä
sitruunanmehu
2 valkuaista, kevyesti vatkattuna
Laita raparperit, vesi ja sokeri liedelle ja kiehauta. Kuori valkoinen vaahto raparperien päältä pois.
Anna seoksen pulputella matalalla lämmöllä parisenkymmentä minuuttia. Lisää lopuksi sitruunanmehu. Anna seoksen jäähtyä. Kaada se sitten laakeaan metalliseen astiaan (tai jäätelökoneeseen) ja peitä astia kelmulla. Pakasta noin kaksi tuntia. Kaavi seos erilliseen kulhoon ja vatkaa se sähkövatkaimella sohjoksi. Laita takaisin metalliastiaan ja pakasta noin tunti. Tee sama vielä pari
kertaa. Viimeisellä vatkauksella lisää valkuaiset sorbetin sekaan ja pakasta kunnes sorbetti on kiinteää. Sorbetti on mielettömän hyvää paahdettujen, kevyesti suolattujen pinjansiemenien kanssa.
Nyt sorbettiin voi lisätä valkuaisvaahdon

Aprikoosimelba:
noin 8 pientä (torilta ostettua) aprikoosia, pilkottuna
1 iso rkl hunajaa
snadisti vettä
1/2 sitruunan mehu
Laita kaikki ainekset kattilaan. Kiehuttele miedolla lämmöllä kunnes seos alkaa näyttää siirappimaiselta. Jäähdytä ja soseuta sileäksi.

Palsternakkamousse:
loput palsternakkasoseesta
2 keltuaista
2 valkuaista
1+1+1 rkl sokeria
2 dl kermaa
50 g pehmeää voita
ripaus vaniliinisokeria
Laita erillisiin kulhoihin valkuaiset, kerma ja voi+keltuaiset. Lisää jokaiseen kulhoon 1 rkl sokeria. Vatkaa ainekset kuohkeiksi. Kannattaa aloittaa valkuaisista, sitten siirtyä kermaan ja lopuksi vatkata voi ja keltuaiset. Näin sinun ei tarvitse pestä vatkaimia välissä. Lisää palsternakkasose ja vaniliinisokeri keltuaisvaahdon joukkoon. Nostele sekaan kerma ja lopuksi valkuaisvaahto. Älä vaivaa moussea liikaa, muuten se menettää kuohkeutensa. Nosta mousse jääkaappiin jähmettymään.

Lisäksi:
40 g paahdettuja, kevyesti suolattuja pinjansiemeniä, rouhittuna
timjamia
konjakkia

Kokoa annos:
Leikkaa palsternakkakakusta pieniä  neliöitä, kolme per annos. Dippaa palasia kevyesti konjakissa. Levitä aprikoosimelbaa valkoiselle lautaselle ruokalusikalla. Käytin yhteen annokseen noin 1 rkl melbaa. Pienet pisteet melbasta voit tehdä teelusikan kärjellä. Lusikoi noin 1 tl moussea per kakkupala palan pohjalle ja paina se sitten kiinni lautaseen. Asettele vapaalla kädellä. Pyöritä sorbetti palloksi joko lämpimällä jäätelökauhalla tai ruokalusikalla. Laita sorbettipallo aprikoosimelban päälle, näin se erottuu valkoisesta lautasesta. Ripottele lopuksi päälle pinjansiemenet ja pienet timjaminlehdet. 
Voilá! Jälkkäriannoksesi on valmis!

Bon appétit!

Rakkaudella,

Paula






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti