tiistai 29. tammikuuta 2013

Lusikkaleivät

Nyt tulee perinteistä herkkua! Vaikka kälyni rippijuhlat olivat kaikkea muuta kuin perinteiset, ajattelin, että rippijuhlia ei voi järjestää ilman jotain täysin perinteistä suomalaista juhlapöydän herkkua. Lusikkaleiväthän ovat juuri sitä! Perinteiseen reseptiin ei uskalla kovasti kajota, joten tämä ohje on ihan pertsa-tyylillä väsätty. Yllättäen halusin lisätä vähän vaniliinisokerin määrää tähänkin taikinaan. En tiedä miksi, mutta vaniliinisokeri on mulle suun myötänen, ja siksi sitä joka paikkaan niin avokätisesti heittelen :) 
Täytteenä käytin näissä leivissä Pirkan appelsiinimarmeladia. Marmeladi tuntui aika löysältä, mutta koska pakastin leivät, marmeladi jämähti hyvin paikoilleen. Voit käyttää täytteeseen mitä vain mieleistäsi marmeladia! 
Lusikkaleivät voi surutta heittää pakkaseen, ja nostaa tarjolle parisen tuntia enennen taroilua. Ota esille kuitenkin vain sen verran leipäsiä, kuin luulet niitä menevän. Seuraavana päivänä lusikkaleivät menettävät jo jämäkkyyttään, eivätkä maistu enää niin herkullisilta.

Lusikkaleivät:
200 g voita
4,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
3 tl vaniliinisokeria
1 tl soodaa

Heitä voi kattilaan. Keittele voita miedolla lämmöllä noin 10 minuttia, kunnes voin väri alkaa muuttua punertavaksi. Tämä anataa lusikkaleipiin makua. Tarkkaile voita koko ajan, ettet polta sitä pohjaan. Nosta kattila pois liedeltä. Kaada voi kulhoon, viskaa sekaan sokeri ja sekoita. Anna jäähtyä. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita voin joukkoon. Ala muotoilla lusikkaleipiä, kun taikina on vielä hieman löysää. Jos taikina kovettuu liikaa, leipäset alakavat murentua, ja siinä samassa myös leipojan hermot :D
Painele taikinaa pikkulusikaan tiiviisti ja nostele palat pellille. Multa ei löytynyt syvää lusikkaa, joten muotoilin leipäsiä vielä hieman pellillä kuperampaan lusikan muotoon (painele sivuilta, niin lusikan keskusta tiivistyy kuperampaan muotoon). 
Paista lusikkaleipiä uunin keskiosassa 175 asteessa noin 10 minuttia, tai kunnes leipiin on tullut kevyen vaaleanruskeat reunat.

marmeladia (appelsiini, aprikoosi, omena, vadelma..)
sokeria kulhossa

Kun leipäset ovat jäähtyneet, laita yhden leipäsen päälle vähän marmeladia keskelle ja paina toinen päälle. Pyörittele koko komeus sokerissa ja nostele tarjoiluastiaan tai pakasterasiaan.

Tarjoile sellaisenaan kahvin kanssa tai ota osaksi juhlavaa tarjoilupöytää. Lusikkaleipien menestys on taattu, aina! 

Rakkaudella,

Paula

1 kommentti: