sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Sacherkakku


Perinteinen sacherkakku kruunaa niin juhlan kuin arjenkin. Syksyn pimeneviin iltoihin tämä herkku sopii kuin nakutettu. Tarjoile kakkua vaikkapa isänpäivänä, itsenäisyyspäivänä tai ihan vaan
sunnuntai-iltapäivän kunniaksi! Tämä kakku tyydyttää pahemminkin kolottavan suklaasiepon hampaan!

Pieneen kakkuun (18 cm vuoka):
3 munaa, eroteltuina
1,5 rkl + 3 rkl + 3 rkl sokeria
100 g voita
75 g tummaa suklaata, sulatettuna
1,25 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
0,5 dl perunajauhoja
1 tl vaniliinisokeria
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
Sekoita kuivat aineet keskenään. Jos jauhot näyttävät paakkusilta, siivilöi ne kerran tai pari. Ota esiin kolme kulhoa. Laita yhteen kulhoon valkuaiset ja 1,5 rkl sokeria, toiseen 3 rkl sokeria ja valkuaiset ja kolmanteen voi ja 3 rkl sokeria. Vatkaa ensin valkuaiset vaahdoksi. Vatkaa sitten keltuaiset vaahdoksi ja viimeiseksi voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää voihin sulatettu suklaa ja sekoita. Lisää sitten keltuaisvaahto kevyesti vatkaten. Lisää taikinaan jauhot. Kun jauhot ovat taikinan seassa, ota noin 1/3 valkuaisvaahdosta ja nostele se taikinan joukkoon. Tällä tavoin taikinaa ”notkistetaan”, jotta loput valkuaiset olisi helpommi nostella taikinaan ilmavasti. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja paista uunin keskiosassa noin 60 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä hyvin.

Täyte ja kostutus:
noin 1,5 dl aprikoosihilloa
4 rkl konjakkia
4 rkl vettä
Leikkaa kakkupohja 4-5 osaan. Kakkulevyt saavat olla melko ohuita. Sekoita 1 rkl aprikoosihilloa, 4 rkl vettä ja 4 rkl konjakkia. Nosta kakkupohja puhdistettuun ja leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan. Kostuta pohja konjakki-vesiseoksella ja täytä väli sitten 2 rkl:lla aprikoosihilloa. Tee sama jokaiselle kerrokselle. Vuoraa kakku lopuksi kelmulla (ja aseta sen päälle tasainen paino). Anna kakun vetäytyä jääkaapissa yön yli (tai väh. 4 h). Näin kakun kosteus ja maut tasaantuvat ja syvenevät.

Päällinen:
1 dl kermaa
50 g voita
100 g tummaa suklaata
Lämmitä voi, kerma ja suklaa kattilassa kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Anna seoksen jäähtyä hieman ennen kuin kaadat sen kakun päälle. Kaada suklaata kakun keskelle, ja anna sen valua siitä kakun reunoille.  Voit auttaa päällisen levittymistä lastalla. Anna päällisen vielä kovettua jääkaapissa noin yksi tunti. 

Jos haluat kakustasi tavallista sacheria prameamman, voit tehdä siihen lisäkoristeet (kuten kuvissa). Niihin tarvitset:

noin 5 palaa valkosuklaata
Sulata (temperoi) suklaa, ja valuta se kakun päälle ohuena nauhana lusikan/haarukan/veitsen avulla. 

100 g tummaa suklaata 
Sulata (temperoi)  suklaa, ja levittele se haluamasi muotoisiksi kuvioiksi öljyllä sivellylle leivinpaperille/voipaperille. Anna kovettua. 

Kreemi:
250 g voita
500 g tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
1-2 rkl espressoa
Vatkaa ainekset sekaisin notkeaksi kreemiksi. Levitä kreemi kakun reunoille, ja koristele reunat tursotusruusuilla. Kakun reunoilla kreemi toimii liimana suklaakuvioille; painele suklaat kakun reunoille. Tämä kannattaa tehdä viileässä paikassa, jotta suklaa ei ehdi alkaa sulaa koristelun aikana. Itse menin parvekkeelleni tökkimään koristeet kohdilleen :)

Voilá! 

Rakkaudella,

Paula



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti