sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Äiteen syrän

Äitienpäivä kolkuttelee jo ovella. Mikäs sen parempaa kuin yllättää äiti itsetehdyllä
kakulla? Tämä kakku on helppo valmistaa vaikkapa koko perheen voimin. 
Suosittelen, että teet kakkupohjat valmiiksi jo pari tuntia ennen kakun leikkaamista ja täyttämistä. Kakku kannattaa koota päivää ennen h-hetkeä, sillä näin kakun maut pääsevät tasaantumaan, ja kakku ehtii kostua tasaisesti. Käytin itse täytteessä liivatetta, sillä leikkasin kakun sydämen muotoon isosta (24 cm levyisestä) pyöreästä kakusta. Halusin, että kakku pysyy varmasti napakasti koossa myös leikatessa. Leikkasin kakun yksinkertaisesti siksi, että en omista sydänkakkuvuokaa. Jos sinulta moinen löytyy, tee kakku ihmeessä siihen. Tällöin et välttämättä tarvitse täytteeseen liivatetta. 
Kakkupohja ja täytteet ovat mitoitettu siis 24 cm levyiseen kakkuvuokaan. Jos käytät pienempää vuokaa, voit pienentää määriä hieman.

Sydänkakku 
1,5 kertainen sokerikakkupohja-annos (leivinjauhemäärä on riittävä, jos käytät vain 2 tl)

Täytteet:
1 prk kermarahkaa
1 prk kermaa
1 banaani
2 tl vaniliinisokeria
(sokeria, jos haluat täytteestä todella makeaa)
0,5 dl mansikkahilloa
250 g pakastemansikoita
1 dl sokeria
2 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
(3 liivatelehteä)
maitoa kostutukseen
250- g (punaista) sokerimassaa (250 g riitti juuri 24 cm levyisestä LEIKATTUUN sydämeen, eli kakku oli loppujen lopuksi tuosta koosta huomattavasti pienempi. Ota tämä huomioon, jos teet kakun suoraan isompaan sydänvuokaan.)

Valmista ensin kiisseli mansikoista: kaada kattilaan vesi, sitruunamehu, sokeri ja mansikat. Keittele miedolla lämmöllä, kunnes suurinosa vedestä on haihtunut ja liemestä on tullut paksua. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka, sokeri(t) ja banaani. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukokon jäähtynyt mansikkaliemi ja sekoita tasaiseksi. Jos täyte näyttää nyt mielestäsi juoksevalta, laita täytteeseen liivatetta (= liota liivatelehtiä kylmässä vedessä kunnes ne ovat pehmeitä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois, ja sekoita ne tilkkaan kiehuvaa vettä). Jos teit mansikkaliemestä jämäkkää, täyteen ei pitäisi olla kovin juoksevaa.
Leikkaa kakkupohja poikittaissuunnassa kolmeen osaan. Vuoraa käyttämäsi kakkuvuoan pohja leivinpaperilla, ja nosta yksi kakkukerros vuoan pohjalle. Kostuta pohja maidolla. Levitä ohut kerros mansikkahilloa kakkupohjalle. Kaada puolet täytteestä pohjan päälle. Nosta toinen kakkupohjapala täytteen päälle, ja toista sama uudestaan. Nosta lopuksi viimeinen pohja päälle kanneksi ja painele kakkua varovasti tiiviimmäksi. Peittele kelmulla ja nosta jääkaappiin seuraavaan päivään (tai muutamaksi tunniksi).
Ota kakku jääkaapista ja  poista kelmu, kakkuvuoan reunat ja leivinpaperi kakun ympäriltä (ei pohjasta!). Piirrä kakkuun kevyet sydämenmuotoiset viillot veitsellä. Näin tiedät, mistä leikkaat kakun muotoon. Leikkaa kakku terävällä veitsellä sydämeksi. Laita leikatut kakkupalat jääkaappiin kylmään, sillä sille saattaa tulla vielä käyttöä myöhemmin (= joku syö sen kuitenkin! :D) 
Liuta kakku varovasti tarjoiluastialle. Kostuta kakun päälliosa maidolla. Tee valkosuklaakreemi, ja päällystä koko kakku sillä. Kreemi sitoo kakun kosteutta, ja näin sokerimassapäällyste ei vety, vaikka kakku odottaisi syöjiään kauemminkin. Kun kakku on vuorattu, voit kaulia sokerimassan. Voit nostaa kakun työvaiheiden välillä jääkaappiin, mutta muista suojata se hyvin, sillä jääkaapin maut tarttuvat kakkuun todella helposti (etenkin kreemikuorrutuksen jälkeen!).
Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla suurinpiirteisesti sydämen muotoon. Näin päällys on helpompi muotoilla kakun päälle. Tarkista, että sinulla on tarpeeksi sokerimassaa. Sitä on parempi olla liikaa kuin liian vähän! Kun massa on tasaisesti kaulittu, rullaa sokerimassa löyhästi kaulimen ympärille, ja rullaa se kakun päälle.Katso, että kakku osuu massan keskelle, sillä sokerimassaa on hankala alkaa siirtää, kun se on osunut kakun kreemipintaan. Painele sokerimassa kakun päälle, ja leikkaa ylimääräiset helmat pois. Voit halutessasi tehdä ylimääräisestä massasta kakulle rypytetyn helman (tai jos haluat näpertää koristeita, tee vaikkapa koristeruusuja). 
Jos haluat koristella kakun pikeerillä, tarvitset sen tekoon valkuaista, tomusokeria ja pari tippaa sitruunamehua. Vatkaa valkuaista hetki itsekseen, lisää sitten joukkoon reilusti tomusokeria ja sitruunanmehu ja sekoita. Tee pikeeristä melko jämäkkää, näin se ei valu pursotuspussista, vaan se tulee ulos puristamalla. Käytän itse pikeerin pursottamiseen aina tavallista pakastepussia, jonka kulmaan leikkaan pienen reiän.
Koristele kakku haluamallasi tavalla.

Ihanaa äitienpäivää kaikille mammoille ja mummuille!! <3

Rakkaudella, 
Paula


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti