Ette voi arvata, kuinka paljon rakastan taikinaa! En sen makua, vaan sen koostumusta. Olen aina ihan nappuloissani, jos onnitun tekemään pulla- tai leipätaikinan, joka tuntuu juuri oikealta hyppysissä. Tämä leipätaikina onnistui erityisen hyvin. Se oli koostumukseltaan pehmeä, sileä ja kimmoisa, eli juuri sellainen kuin hyvän taikinan kuuluu ollakin :)
Olen aikaisemminkin paasannut siitä, että jokaisen tulisi oppia tuntemaan näpeissään, milloin pulla- tai leipätaikina on valmis. Suosittelen tämän taidon opettelua, sillä vain silloin voit ihan todella onnistua tekemään maailman parahinta leipää.
Tein tästä taikinasta kaksi erilaista foccacciaa; suolaisen ja makean. Makea foccaccia ei ollut niin makea, että sitä voisi sanoa pullaksi tai leivonnaiseksi, mutta hyvää se oli. Makea leipä sopii ehkä kaikista parhaiten aamupalapöytään tai viinin kanssa nautittavaksi.
Foccaccia:
5 dl kädenlämpöistä vettä
1 tuorehiivapaketti
0,5 dl öljyä
2 tl suolaa
2 rkl ruokosokeria
vehnäjauhoja
Tee taikinajuuri: Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon noin 5 dl vehnäjauhoja ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan kuplia vähintään puoli tuntia.
Lisää taikinajuureen öljy, suola ja sokeri ja sekoita. Lisää sitten taikinaan vehnäjauhoja kunnes taikina alkaa muodostaa yhtenäisen pallon. Älä lisää jauhoja taikinaan liikaa, muuten taikinasta tulee liian tiivis, eikä sen koostumus paistamisen jälkeen ole hyvä. Alusta taikinaa niin kauan, kunnes se irtoaa kulhon reunoilta, ja alkaa tuntua kiinteältä ja kimmoisalta. Näin taikinaan syntyy sitko. Anna valmiin taikinan levätä noin 15 minuuttia.
Jaa taikina kahteen osaan. Pyörittele taikinaa käsissäsi niin, että siitä lähtee kaikki ilma pois. Taputtele taikina sitten uunipellille leivinpaperin päälle ympyrän muotoon. Painele taikinaan pieniä kuoppia sormenpäilläsi. Voitele leipä oliiviöljyllä ja ripottele sitten leivän päälle haluamasi täytteet (esim. juustoa, yrttejä ja tomaattia tai makeisiin viinirypäleitä tai mansikoita..)
Paista leipää uunissa 200 asteessa noin 12-15 minuuttia.
Käytin suolaiseen foccacciaan valkosipulilla maustettua oliiviöljyä, suolaa ja mustia oliiveja.
Makeassa foccacciassa päällä oli oliiviöljyä, kolme ruokalusikkaa ruokosokeria, mantelilastuja ja pilkottuja persikanpuolikkaita (purkista).
Nautiskele illanistujaisissa viinin seurana, tarjoile alkupalaksi tai nautiskele brunssilla cappucinon kanssa.
Rakkaudella,
Paula
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti