keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Ohra-porkkanaleipä

Nyt otti... you know it! :) Halusin kokeilla vähän erilaista ohraleipää, joten lisäilin tämän leivän joukkoon vähän porkkanaa. Kuvassa porkkana ei valitettavasti näy, mutta se antaa ihanan pirteän lookin leivälle. Ohjeessa vehnäjauhojen määrä on viitteellinen. Suosittelen, että tarkkailet taikinan koostumusta alustaessasi taikinaa. Se ei missään tapauksessa saa olla liian tiukkaa (jos näin käy, olet laittanut taikinaan liikaa jauhoja). Lisäile jauhoja siis etenkin alustuksen loppuvaiheessa vähän kerrallaan. Jamie Oliver sanoi mielestäni hyvin jossain ohjelmassaan leipätaikinasta; sen pitäisi tuntua raskaana olevan naisen masulta! :) Jos sinulla on näppituntuma tähän, osaat varmasti myös valmistaa oikein hyvän leipätaikinan!

Taikinaan (kolme pientä leipää):
250 g maitorahkaa
3 dl vettä
50 g tuorehiivaa
0,5 dl öljyä
3 tl suolaa
1 rkl sokeria
4 (keskikokoista) porkkanaa
3 dl ohrajauhoja
7-9 dl vehnäjahoja
Tee ensin taikinan juuri: sekoita rahka ja vesi. Seoksen tulisi olla kädenlämpöistä. Jos otat rahkan suoraan jääkaapista, voit sekoittaa siihen lähes kiehuvan veden. Näin seoksesta tulee oikean lämpöistä. Lisää hiiva ja sekoita. Lisää sitten noin 3 dl vehnäjauhoja, sekoita ja anna levätä puolisen tuntia. Tässä ajassa taikina on paisunut ainakin kaksinkertaiseksi. Jos näin ei ole käynyt, hiiva ei ole aktiivista (rahka-vesiseos on ollut joko liian kuumaa tai liian kylmää). Jos hiiva ei käy, taikina ei kohoa, eikä leivistä tule muhkeita. Tarkista siis alussa, että rahka-vesiseos todellakin on kädenlämpöistä!
Tee taikina: lisää taikinaan öljy, suola, sokeri ja raastetut porkkanat, ja sekoita. Huomioi, että myös porkkanoiden koko vaikuttaa siihen, kuinka paljon jauhoja taikinaan tarvitset! Jos käytät isoja porkkanoita, tulet mitä luultavimminkin tarvitsemaan enemmän jauhoja. Lisää taikinaan ohrajauhot ja 3-4 dl vehnäjauhoja. Ala vaivata taikinaa (jos teet käsin) tai laita taikina monitoimikoneeseen. Vaivaa taikinaa kunnes siihen alkaa muodostua sitkoa, eli taikina alkaa irtoilla kulhon reunoilta. Jos taikina tarttuu edelleen kovasti käsiisi, tai se ei irtoile kulhon reunoilta, lisää jauhoja. Jatka taas alustamista. Lisää jauhoja kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta ja se muodostaa kiinteän pallon. Huomaa, että jos teet alustuksen käsin, siihen menee helposti parisenkymmentä minuuttia (riippuen tietenkin leipurin vaivaustaidoista! :D). Suosittelen, että teet alustuksen kuitenkin sitkeästi loppun asti, sillä silloin leivistä tulee maukkaita! Älä siis oio tietäsi onneen vehnäjauhoilla!!!
Kun taikina on valmis, anna sen levätä taas puolisen tuntia. 
Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla. Tee taikinasta pötkö ja jaa se kolmeen osaan. Pyörittele osat leivän muotoisiksi ja nosta ne öljytylle (puhtaalle) uunipellille. Paista leipiä uunin keskiosassa 175 asteessa noin 40 minuuttia. Jos teet leivästä sämpylöitä, paistoaika on lyhyempi! Kun leivät ovat kypsiä, nosta ne uuniritilälle. Nosta leivät lämpimään uuniin (ota uunista lämmöt pois!) luukku auki kuivumaan. Näin saat leivillesi rapsakan kuoren.

Ja sit ei muuta ku naattimaa!

Rakkaudella, 
Paula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti