sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Jyväiset sämpylät

Näissä sämpylöissä on töitä hampaille! Jos et tykkää pullamössöleivistä, niin tässä sinulle passeli leipätaikinan ohje. Tein taikinan kuivahiivaan, mutta jos sinulta löytyy tuorehiivaa, voit vallan
hyvin tehdä taikinan siihen.

Taikinaan (noin 18 isoa sämpylää):
1 pss kuivahiivaa tai 50 g tuorehiivaa
5 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
5-7 dl sämpyläjauhoja
1 d kaurahiutaleita
0,5 dl seesaminsimeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
2 porkkanaa raastettuna
1 omena raastettuna
0,5 dl oliiviöljyä
3 tl suolaa
(2 rkl hunajaa)
1 muna voiteluun
Sekoita kuivahiiva vehnäjauhojen joukkoon. Kaada joukkoon kuuma (42 asteinen) vesi. Jos teet taikinan tuorehiivaan, liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää sitten jauhot joukkoon. Anna taikinajuuren kuplia puoli tuntia. 
Kaada taikinajuuren joukkoon kaikki aineet paitsi sämpyläjauhot ja sekoita. Lisää sämpyläjauhoja taikinaan vähitellen. Alusta taikinaa käsin tai veivaa taikina yleiskoneessa. Jos teet alustuksen käsin, sitkon syntymiseen menee aikaa vähintään 20 minuuttia!
Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoilta ja pohjista, taikina on valmis. Anna taikinan levätä puoli tuntia. 
Jaa taikina kahteen osaan, näin taikinaa on helpompi käsitellä. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla ja tee siitä tasainen pötkö. Leikkaa pötkö samankokoisiin palohin ja pyörittele niistä palloja. Nostele sämpylät pellille ja kohota vielä 15 minuuttia. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle vielä kurpitsansiemeniä. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Syö ja nauti! :)

Rakkaudella,
Paula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti