sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Marjakohokas

Kohokasta, NAM! Helppo, nopea ja aivan ihana päätös hyvälle aterialle. Kohokasta tehdessä on hyvä muistaa, että kohokas ei odota syöjiään, vaan syöjät odottavat kohokasta. Se nimittäin lässähtää ihan silmissä! Tee kohokas siis juuri ennen tarjoilua. Tässä kohtaa tuleekin ihan kiva breikki aterian ja jälkkärin välille, ja ruokailijoiden makunystyrät pääsevät heräilemään taas uuteen makuelämykseen :)
Tämä annos on kahdelle. Minulla oli käytössä noin litran vetoinen astia, ja taikinaa siihen tuli ennen paistoa noin puoleenväliin. Koska astiassani oli niin reilusti tyhjää tilaa, kohokas ei noussut kovinkaan paljon reunojen yli. Jos käytät pienempää ja kapoisempaa astiaa, niin vuoraa astian ulkoreunat leivinpaperilla. Paperi saa nousta reilusti reunojen yli. Näin kohokas on tuettu kun se alkaa nousta. Kiinnitä leivinpaperireuna paistonkestävällä narulla.

Kahdelle:
30 g voita
0,5 dl vehnäjauhoja
2 dl marja- tai hedelmäsosetta
tilkka aprikoosibrandyä tai amarettoa
tuoretta inkivääriä raastettuna
2 valkuaista
2,5 rkl sokeria 
voiteluun: voita ja sokeria
tarjoiluun: kermavaahtoa tai jäätelöä

Laita uunipelti uunin keskiosaan. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele paistoastia voilla ja ripottele koko astia sokerin peittoon (karistele ylimääräiset sokerit pois). Sokerointi auttaa kohokasta "kipuamaan" paistoastian reunoja pitkin, ja näin se kohoaa paremmin. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita. Nosta kattila liedeltä ja lisää taikinaan marja- tai hedelmäsose, aprikoosibrandy ja inkivääriraaste. Jos käytät happamia marjoja, suosittelen, että sokeroit ne soseutusvaiheessa. Näin kohokkaastasi ei tule hapan. Käytin tähän kohokkaaseen vadelmia, mansikoita ja mustaherukoita. Puristin soseen siivilän läpi, koska halusin eroon siemenistä ja kuorista. Laitoin soseen joukkoon pari ruokalusikkaa sokeria.
Vatkaa valkuaisen puhtaassa ja kuivassa astiassa vaahdoksi. Lisää sokeri valkuaisten joukkoon kolmessa osassa, koko ajan vatkaten. Älä vatkaa valkuaisia liikaa, sillä muuten vaahdosta tulee liian kovaa, eikä se sekoitu enää niin hyvin. 
Nosta noin ruokalusikallinen valkuaisvaahtoa marjataikinan joukkoon. Sekoita. Kaada taikina valkuaisastiaan, ja nostele varovasti sekaisin. Tarkoitus olisi, että massa pysyy ilmavana. Näin kohokas kohoaa uunissa. Kohokkaan taika perustuu siihen, että taikinan ilmakupliin menee kuumaa ilmaa, joka nostaa kohokasta. Eli mitä ilmavampi taikina, sen komiampi kohokas!
Nosta kohokas kuumalle uunipellille, ja paista uunissa 20-25 minuuttia. Älä avaa uuniluukkua paiston aikana, sillä kohokas saattaa lässähtää.
Tarjoile heti kermavaahdon tai jäätelön kera.

Rakkaudella,
Paula

p.s. kuvan astiat @ www.mustalintu.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti