sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Joulukakku

Okei, myönnetään. Olen liikkeellä aika myöhään tänä vuonna joulukakun suhteen. Aidot ja oikeat (yleensä brittiläiset) hedelmäkakut tehdään jo vähintään kuusi viikkoa ennen joulua. Jotkut intoilijat tekevät ne jo edellisenä jouluna, ja heittävät pakkaseen odottamaan seuraavaa joulua!
Oli miten oli. Tämä kaakku kaipaa vain muutaman päivän maustumisajan. Eli aikaa on vielä, ei hätää! Tein kakun tänään, ja laitoin sen pakkaseen, koska haluan antaa sen lahjaksi vasta tapaninpäivänä.
Jos haluat tehdä kakkuja joululahjaksi, kannattaa tehdä parin kakun erä kerralla, koska paistoaika on pitkä. Kakkua ei kannata myöskään tehdä ihan järjettömän isoon vuokaan, koska se on aika tuhtia tavaraa. Yhdestä pienestä kakusta riittää varmasti monen suuhun mutusteltavaa jouluna.


Kakkuun (18 cm vuokaan): 
250 g kuivattuja hedelmiä (rusinoita, luumuja, viikunoita, päärynää, persikkaa, aprikoosia..mitä vain itse haluat!)
0,5 dl brandyä (ja/tai amarettoa)
½ sitruunankuori ja –mehu
½ appelsiininkuori ja –mehu
150 g pähkinöitä (saksa, pekaani, cashew, hassel..taas, mitä vain itse haluat!)
200 g voita tai margariinia
2 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl suolaa (jos käytät suolattua voita, vähennä suolan määrää) 
ripaus muskottipähkinää
3 rkl siirappia 
Pilko kuivatut hedelmät pieniksi. Laita kulhoon ja kaada sekaan brandy, raastetut sitruunan- ja appersiininkuoret. Purista myös hedelmien mehut joukkoon. Peitä kelmulla ja anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.
Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat ja jatka vatkaamista. Pilko pähkinät pieniksi. Ota noin 3 rkl pähkinöinärouheesta sivuun. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan marinoidut hedelmät, jauhot ja pähkinät. Kääntele sekaisin. Vuoraa kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Voitele kakkuvuoka. Kaada vuoan pohjalle siirappi ja ripottele päälle loput pähkinärouheesta. Kaada taikina vuokaan ja painele tiiviiksi. Vuoraa kakkuvuoan reunat leivinpaperilla, jotta kakku ei paistuisi liian nopeasti. Voit laittaa vuoan vielä lasisen vuoan sisään, jotta pohja ei saisi liikaa lämpöä. Kaatelin paiston aikana lasivuoan pohjalle ihan hintsusti vettä, jotta kakku pysyisi kosteana koko paiston ajan. Paista uuninkeskiosassa noin 130 asteessa 3 tuntia.
Anna kakun maustua vähintään seuraavaan päivään. Ripottele päälle tomusokeria.

Ihanaa ja lämmintä joulun odotusta!

Rakkaudella, 
Paula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti