sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Keväinen aurinkokakku

Kevät on täällä, ja sen kunniaksi tein aurinkokakun. Tämä kakku on keltainen, inside and out! :) Käytä kakun täytteeksi ihan mitä tahansa keltaista, mitä kotoa löytyy; banaania, mangoa, sitruunaa, appelsiinia...! Paprikaa ei sentäs kannata sisuksiin heittää, mutta.. you get the drift. 
Laitoin omaan kakkuuni pakastemangoa väliin, ja on pakko sanoa, että se ei ollut kovin herkkua. Pakastettuun hedelmään oli jäänyt vähän tunkkainen maku. Käytä mieluummin vaikkapa lasten mangososetta, jos et löydä kaupasta tuoretta mangoa. Mangon lisäksi laitoin väliin banskua, jonka päälle tirskuttelin hieman sitruunamehua, jottei bansku tummuisi.
Kakun päällinen on tehty vaahtismassasta, joka on värjätty keltaisella karkkivärillä. Tein vain puolet tuosta vaahtisannoksesta, koska tein kakun 16 cm vuokaan, eli kuorrutusta ei tarvinnut aivan hirveitä määriä. Massaa jäi jopa hieman yli, mutta parempi varautua hyvin, ettei massa lopu kesken kaiken. Koristekiemurat on tehty valkuais-tomusokeriseoksesta, joka niin ikään on värjätty karkkivärillä keltaiseksi. 

Kakkupohja (korkea 16 cm, matala 18 cm):

100 g margariinia, huoneenlämpöisenä
1,5 dl sokeria
3 pientä kananmunaa tai 2 isoa
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniliinisokeria
sitruunan raastettu kuori

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon, koko ajan sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään (myös sitruunankuori), ja sekoita margariinivaahdon joukkoon. Kaada hyvin voideltuun kakkuvuokaan ja paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 18 minuuttia. Jos kakun pinta alkaa ruskistua liikaa, peitä kakku leivinpaperilla ja jatka paistoa. Testaa tikulla kakun keskeltä, onko kakku kypsä ennen kuin nostat sen uunista pois. Anna kakun jäähtyä hyvin. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan, ja täytä kakun pohja:

Kakun väliin:
1 dl kermavaahtoa (mausta sitruunankuorella, vaniliinisokerilla ja parilla rklla sokeria)
keltaisia hedelmiä (jos käytät banskua, muista tirauttaa päälle vähän sitruunanmehua)
Jos kakku tuntuu mielestäsi liian kuivalta, voit kostutella sitä hieman esimerkiksi appelsiinimehulla

Heitä kakun "hattu" täytteiden päälle ja tee kakun päällinen:
 
50 g margariinia (huoneenlämpöisenä)
50 g tuorejuustoa (maustamatonta tai maustettua, esim. sitruuna, mango..)
2,5 dl tomusokeria
2 tl sitruunanmehua

Vatkaa margariini ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja jatka vatkaamista. Lisää lopuksi sitruunanmehu ja sekoita hyvin. Kuorruta koko kakku tällä mashalla. 
Nosta kakku vetäytymään jääkaappiin, ja kauli sillä välin vaahtismassasta kakun peitto. Kun peitto on valmis, nosta se kakun päälle, ja painele se hyvin kiinni kakkuun. Leikkaa ylimääräiset helmat päällisestä pois. 
 

Kiemurakoristeisiin tarvitset:
1 valkuainen
tomusokeria (määrä riippuu valkuaisen koosta)
karkkiväriä
pari tippaa sitruunanmehua

Vatkaa valkuainen ja tomusokeri vaaleaksi, kiinteäksi massaksi. Massa ei saa olla ihan tömäkkää, muttei liian juoksevaakaan (sen tulee pysyä pursottimessa valumatta sieltä omia aikojaan ulos). Lisää sitruunanmehu ja karkkiväri. Lisää tarvittaessa hieman tomusokeria (parikin tippaa nestettä vaikuttaa kuorrutteen juoksevuuteen).
Laita kuorrute pursotuspussiin, jossa on pieni ympyränmuotoinen tylla. Pursota kakkuun kiemuroita, ja viimeistele valkoisilla helmillä.

Rakkaudella,
Paula



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti