sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Itämainen täytekakku

Perinteiset reseptit on hyviä, koska ne toimii aina. Joskus on kuitenkin kiva kokeilla jotain vähän erilaista. Idea tähän kakkuun lähti siitä, kun inkivääripussi pöllähti päälleni meidän maustekaapista. Pienen kiroilun jälkeen keksin, että tänäänhän voisikin leipoa jotain itämaista. Tähän pitäisi kai sanoa, että siitähän se ajatus sitten lähti.. :) Kakun päällisen tein sokerimassasta, jonka värjäsin appelsiininkuorella ja punaisesta marsipaanista. Maalasin päällisen vielä lopuksi koristehileillä, jotta kakkuun tulisi hieman enemmän itämaista sävyä. Kokeilin reunoille ensin punaista marsipaanireunusta, mutta totesin sitten, että kermavaahtopursotus toimii sittenkin paremmin (olisin varmaan päällystänyt koko kakun marmoripäällysteellä, jos sokerimassaa olisi ollut enemmän.. Mokoma ei riittänyt kuin tuohon päällisen marmoriin).
Kakun päällä oleviin perhosiin idea lähti telkkarissa pyörineestä mainoksesta koristeellisetkakut.fi tms.. Näin kaupassa kyseisen lehden alennuksessa, ja sehän oli pakko saada! Lehden mukana tuli pari perhosmuottia ja aikaisemmin mainitsemaani koristehilettä. Pakko sanoa, että vaikka oheistuotteet olivatkin kivoja, niin enpä taida lehteä enää toiste ostaa, sen verran köyhää itse sisältö oli. 
Mutta, paasaukset sikseen, ja ohjeiden pariin! :)

Kakkuun (taikinasta tulee joko korkea 16 cm levyinen kakku tai matala 18 cm levyinen):
3 munaa
1,5 dl ruokosokeria
1 dl grahamjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl seesaminsiemeniä
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniliinisokeria
0,5 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
ripaus muskottia
1 appelsiini, kuori ja mehu
1 rkl sitruunanmehua
50 g voita (sulatettuna)

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja appelsiininkuori sekaisin kulhossa. Sekoita appelsiininmehu, sitruunanmehu, sula voi ja kuivat aineet munavaahdon sekaan. Käännä aineet varovasti sekaisin. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 10-12 minuuttia. Jos kakun pinta alkaa ruskettua liikaa paiston aikana, voit peittää kakun leivinpaperilla ja jatkaa paistoa. Tarkista paistotikulla (tai vaikka veitsellä), että myös kakun keskusta on kypsä. Jäähdytä kakku ja leikkaa vaakatasossa kahteen (tai jos kakku on korkea, kolmeen) osaan. Valmista täyte:

200 g ricottaa
1 sitruunankuori
1 rkl sitruunanmehua
pari ruokalusikkaa sokeria
ripaus inkivääriä
(jos haluat, että täyte ei valu kakusta, voit hyydyttää sen liivatteella. Käytä täytteeseen  kaksi liivatelehteä: liota lehtiä kylmässä vedessä kunnes ne ovat pehmeitä. Nosta liivatelehdet pois vedestä ja purista ne kuiviksi. Kuumenna sitruunanmehu kiehuvaksi ja sekoita liivatteet joukkoon. Sekoita muiden täytteiden sekaan.)

Sekoita kaikki aineet keskenään.

Kostutukseen: omenamehua (+pari tilkkaa rommiaromia)
Täytä kakku:
Laita yksi kakun pohjapaloista leivinpaperilla päällystettyyn kakkuvuokaan (käytä samaa vuokaa jota käytit paistossa). Kostuta pohjapala ja laita täyte(ttä) pohjapalan päälle. Jos leikkasit kakun kolmeen osaan, tee sama uudestaan. Viimeisen pohjapalan päälle ei tule täytettä!  Nosta kakku vetäytymään jääkaappiin (kakku voi levätä jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään. Yleensä kakusta tulee sitä maukkaampi, mitä kauemmin maut ovat ehtineet tasaantua).

Kauli kakun päällinen (marsipaani, sokerimassa tai marsipaani ja sokerimassa) ohueksi ympyräksi. Mittaa päällinen kaulinnan aikana, jotta se ei jää liian pieneksi. Jos haluat päällisestä marmorimaisen, niin käytä kahta eri väriä. Tee väreistä pötköt, ja twistaa pötköt yhteen. Rullaa twisti sitten kiemuralle ja puristele massa yhteen (älä sekoita massaa liikaa, sillä muuten massasta tulee yksivärinen!). Kun olet tyytyväinen värisekoitukseen, voit kaulia sen levyksi. Jos haluat kiillettä kakun päälle, "maalaa" kiille päälle pensselillä (tai pullasudilla): kasta pensseliä veteen, ja sitten kimalteeseen. Sivele kimalletta tasaisesti marmorilevyn päälle. BLING! :)

Kakun päälle:
25 g voita (huoneenlämpöistä)
2,5 dl tomusokeria
70 g tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
Vatkaa voi ja tomppari vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja jatka vatkaamista, kunnes kuorrute on kuohkeaa. Vuoraa kakun päällinen (ja reunat) kuorrutteella. Nosta marmorilevy kakun päälle. Jos päällistä jää roikkumaan paljon kakun reunoilta, voit leikata ylimääräiset reunat pois. Vatkaa kerma vaahdoksi (värjää jos haluat) ja lado kerma pursotuspussiin. Pursottele kakun reunat kermavaahdolla.

Tämä kakku sopii kaikille matkakuumeesta kärsiville. Ehkä näiden makujen siivittelemänä pääsee ainakin hetkeksi nauttimaan palan paratiisia :)

Ihanaa kevättä kaikille!

Rakkaudella,
Paula

p.s. perhosia kakun päälle voit tehdä marsipaanista: kauli marsipaani ohueksi levyksi ja painele siitä muotilla perhosia. Taittele jämäkkä paperi haitarille, ja nosta perhoset kuivumaan haitarin väleihin. Näin saat perhosen siivet lentämään. Koristeluun käytin keskijämäkkää tomusokeri-valkuaisseosta. Levitin sormella tahnaa perhosten siipien reunoille, ja dippasin sitten siivet pieniin strösseleihin. Perhosen vartalon tein samalla valkuaistahnalla: pursota perhosen siipien väliin puikula, ja paina sitten valkoinen strösselikuula perhosen pääksi. Jos haluat, voit maalata perhoset kimalteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti