perjantai 22. maaliskuuta 2013

Beer bread

Kaikki oluen ystävät, pahoittelen ilojuomanne väärinkäyttöä! Innostuin tyhjentelemään jääkaappia, ja siellä kummitteli yksinäinen oluttölkki. Tällä kertaa se päätyi leipätaikinan joukkoon. Puolustuksekseni sanottakoon, että uhrasin vaan Koffintölpperön, joten menetys ei ollut suuri! Uskoisin, että tummemmalla oluella leipään saisi tosin vielä maukkaammaan mallaksen maun.
Hyvän leivän perustana on  onnistunut taikinan valmistus. Ole kärsivällinen! Alusta taikinaa tarpeeksi, ja anna sen levätä ja kohota rauhassa. 
En laita ohjeeseen tarkkoja jauhomääriä, koska en koskaan mittaa niitä itsekään. Tunnustele taikinaa hyppysissäsi alustuksen aikana, jottei jauhoja hulahtaisi taikinaan liikaa.

Taikinajuuri:
1 pala tuorehiivaa
33 cl olutta
2 dl kiehuvaa vettä (jos olut on jääkaappikylmää. Jos olut on lämpimämpää, ei veden tarvitse olla kiehuvaa)
vehnäjauhoja

Kiehauta vesi. Sekoita olut, kiehuva vesi ja hiiva keskenään. Lisää joukkoon vehnäjauhoja niin, että taikina on löysää ja juoksevaa. Anna taikinajuuren tekeytyä tunnin verran.

Taikinaan:
1-2 dl ruisjauhoja
2-3 tl suolaa
1 dl siirappia
1 dl rypsiöljyä
vehnäjauhoja

Heitä taikinaan ensin kaikki muut aineet paitsi vehnäjauhot. Sekoita hyvin. Nyt voit alkaa alustaa taikinaa: vaivaa taikinaa käsin kulhossa tai käytä yleiskonetta. Lisää vehnäjauhoja pikkuhiljaa taikinan joukkoon. Kun taikina alkaa olla kiinteämpää, mutta tarttuu edelleen kulhon reunoille, älä lisää vielä jauhoja, vaan jatka taikinan alustamista. Usein taikinasta tulee liian tömäkkää, koska sitä ei ole jaksettu alustaa kunnolla, ja "oikotie onneen" on käyty jauhopussin kautta. Malta siis alustaa taikinaa, kunnes siihen muodostuu kunnon sitko (= taikina irtoaa kulhon reunoilta, ja tuntuu kimmoisalta käsissä). Anna taikinan levätä hetki alustamisen jälkeen. Leikkaa taikina kahteen osaan, ja vaivaa ne pyöreiksi leiviksi pellille. Jos haluat leipiin rapean kuoren, sivele leipien pinta vedellä. Paista leipiä uunin keskiosassa 175 asteessa noin 50 minuttia. Tarkkaile, että leivät eivät ala palaa pinnasta. Kokeile leipien kypsyyttä pohjasta: koputa leipiä pohjasta, ja jos leivästä kuuluu kumea ääni, leivät ovat valmiita.

Sivele päälle reilu kerros voita, ja nauti vaikkapa sosekeiton kanssa.

Rakkaudella,
Paula



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti