sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Runebergin tortut

Kansallisrunoilijamme merkkipäivä lähenee, ja se tarkoittaa sitä, että nämä runebergilaiset ovat nyt
pop. Meiltä jokaiseltahan löytyy nämä herkkutortun ainekset kaapista, eikös vaan?! Jos ei, sinulla on vielä hyvin aikaa käydä kaupassa hakemassa raaka-aineita. Vaihtoehto on myös soveltaa ihan omanlainen leivos. Ehkä vadelmahillon voisi korvata omena- tai aprikoosihillolla? Ehkä drinkkikaapistasi löytyykin amaretton sijaan rommia? Kyseessähän on kuitenkin leivos, joka on syntynyt "siitä mitä kaapista löytyy". Vain kaappiemme kätköt ovat siis mielikuvituksemme rajana!
Jos sinulla on jäänyt joulupipareita säilöön, voit tuhota ne tämän taikinan joukkoon. Itse olin epähuomiossa heivannut piaprkakkutalot viime viikolla roskikseen, ja siksipä jouduin hakemaan pientä runebergimäistä twangia himppusella jouluisia mausteita. Tällainen setti syntyi omista kaappini antimista..

Runbergin tortut (n.14 kpl):

200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl korppujauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1 tl hirvensarvisuolaa/leivinjauhetta
8 cl amarettoa
hyppysellinen muskottipähkinää 
himppunen neilikkaa 
vähän pomeranssinkuorta/appelsiininkuorta 
1 tl kardemummaa 
vadelmahilloa

Koristeluun:
vadelmahilloa
vettä
sitruunamehua
tomusokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen. Sekoita kuivat aineet ja mausteet keskenään. Mausteet voi korvata piparirouheella, jos sellaista on. (Murskaa piparit, ja korvaa niillä 1 dl korppujauhojen määrästä ja korvaa sillä kaikki mausteet paitsi kardemumma). Sekoita kuivat aineet voiseokseen. Lisää amaretto. Kauho taikina muffarivuokiin tai aitoihin Runebergin torttu -vuokiin. Tursota keskelle vadelmahilloa. Paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 20 minuuttia.

Vinkki: Jos aiot pitää tortut hyvinä vielä seuraavaan päivään, kannattaa kostuttaa ne vesi-amarettoseoksella. Korppujauhot imevät todella paljon kosteutta, joten ne kuivattavat torttuja melkoisen tehokkaasti.

Koristelu: Sekoita pieneen tilkkaan vettä tomusokeria ja pari tippaa sitruunamehua. Seoksen tulisi olla jämäkkää, mutta tarpeeksi notkeaa pursotteluun. Tökkää pikeeri pakastepussiin ja leikkaa päähän pieni reikä. Pursota pikeeri hillokeskustan ympärille, ja lisää hilloa vielä rinkulan keskelle tarvittaessa.

Hyvää Runebergin päivää!!

Rakkaudella,
Paula

p.s. minulla ei ole Runebergin torttu -vuokia, mutta halusin leivoksista kuitenkin korkeita ja puikulaisia. Löysin kaapista espressokuppeja, ja nehän sopivat näihin muotiksi paremmin kuin hyvin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti