tiistai 29. tammikuuta 2013

Appelsiinikuivakakku

Juhlapöydästä pitää aina löytyä kuivakakkua. En vieläkään tajua miksi, kun se tahtoo aina jäädä juhlissa syömättä. Tämä johtunee siitä, että tarjolla on usein kaikkea muutakin herkullista popsittavaa.
Kuivakakku on kiva tarjottava vaikkapa ihan arkisessa kahvipöydässä. Se on helppo tehdä ja sen voi heittää vaivatta pakkaseen odottelemaan vieraita. Kuivakakku paranee ajan myötä, eli olisi hyvä odottaa muutama päivä, ennen kuin pistelee kakkusen tarjoilupöytään.

Tällä kertaa jääkaapista löytyi vajaa appelsiinimarmeladipurkki ja hyllyllä komeili lähes tyhjä rommipullo (??). Näistä aineksista syntyi appelsiinilla ja rommilla maustettu kuivakakku. En löytänyt kaapistani tällä kertaa tuoretta appelsiinia, mutta jos olisin löytänyt, olisin lisännyt sen kuoren vielä mausteeksi kakun joukkoon. Jos sinulta löytyy appelsiinia, laita ihmeessä sen kuori raastettuna mausteeksi kakun joukkoon! Tästä ohjeesta taikinaa riittää yhteen isoon kuivakakkuun.

Kakkuun:
200 g margariinia (huoneenlämpöisenä)
2,5 dl sokeria
3 munaa
1 dl appelsiinimarmeladia
(appelsiininkuori raastettuna)
0,5 dl rommia
0,5 dl kermaa
3 rkl sitruunanmehua
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniliinisokeria
1 dl mantelilastuja (rouhittuna)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa sokeri ja margariini vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon, koko ajan vatkaten. Sekoita appelsiinimarmeladi, rommi ja sitruunamehu keskenään ja nostele vaahdon joukkoon. Lisää kerma. Sekoita kuivat aineet varovasti taikinan joukkoon. Älä vaivaa taikinaa liikaa, ettei se sitkostu. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja paista uunin keskiosassa 160 asteessa 40 minuuttia. Anna jäähtyä ja levätä yön yli.

Tomuttele kakun päälle tomusokeria koristeeksi ja täytä keskusta vaikkapa kekseillä.

Rakkaudella,

Paula 

P.s. kakun keskustassa on koristeena lusikkaleipiä. Niiden ohjeen löydät kohdasta Keksit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti