torstai 22. elokuuta 2013

Fondant (sokerimassa koristeluun)

Olen jo pitkään haikaillut omatekoisesta sokerimassasta, sillä kaupassa massasta saa pulittaa melkoisen summan. Kun Suomen kauppoihin vihdoin saatiin glukoosisiirappia, tämä on nyt mahdollista, jipiiii! :) Olen tehnyt massaa nyt kolme kertaa, ja joka kerta olen käyttänyt hieman erilaista reseptiä. Massan koostumus on edelleen vähän rakeinen ja kuivahko, joka näkyy jos yritetään päällystää kokonaista kakkua - massa repeilee helposti, eikä isoksi kaulittu levy tahdo pysyä kasassa. Kokeilut täydellisen kotikutoisen massan tekoon jatkuvat edelleen..
Tässä kuitenkin resepti koostumukseltaan parahimpaan massaan. Tämä massa toimii hyvin esimerkiksi kakkukoristeiden tekoon.

Fondant:
1,25 dl glukoosisiirappia
1 rkl glyserolia (saa apteekeista)
1 rkl vettä
3 liivatelehteä
n. 1 kg tomusokeria
(karkkiväriä)

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä kunnes ne ovat pehmeitä. Kiehauta vesi. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan veteen. Lisää glukoosisiirappi ja glyseroli. Pidä seosta kuumalla liedellä niin, että seos on notkeaa. (Lisää karkkiväri). Kaada seos monitoimikoneeseen (käytä koneessa taikinakoukkua) ja lisää 3/4 osaa tomusokerista. Jos haluat, voit siivilöidä tomusokerin kokkareiden estämiseksi (itse en tätä tee, koska olen laiska! :D) Massasta pitäisi muodostua taikinapallo. Jos seos vaikuttaa liian kostealta, lisää siihen vähitellen lisää tomusokeria. Älä kaytä kaikkea tomusokeria, jos taikina näyttää kiinteältä, sillä muuten massasta tulee liian kuiva. Kun massa on valmis, kääri se kelmuun ja anna levätä seuraavaan päivään. Massa säilyy lähes yhtä pitkään kuin kaupan sokerimassat. 
Tämä massa riittää ainakin kahteen, halkaisijoiltaan 24 cm JA 18 cm kakkujen päällystämiseen.
Päällisessä näkyy pieniä repeytymiä..

Rakkaudella,
Paula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti