maanantai 26. elokuuta 2013

Kinuski- omenapiirakka



Omena-aika, ihanaa! Meillä ei omaa omenapuuta ole, mutta onneksi satuin lenkkipolulla bongaamaan yksinäisen omenapuun, joka ei ollut kenenkään pihalla. Puunoksat notkuivat omenoista niin houkuttelevan näköisinä, etten malttanut olla poimimatta muutamaa omppua taskuihini mukaan. Onneksi oli lenkkikaveri mukana, niin saatiin yhdessä kannettua piirakan verran omenoita kotiin. Ohje näyttää äkkiseltään mutkikkaalta, mutta tämä piirakka on todella helppo tehdä!
Tämä ohje on passeli halkaisijaltaan 26 cm vuokaan.

Pohjaan:
200 g kylmää voita, paloiteltuna
2,5 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
3rkl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
ripaus suolaa
1 rkl kylmää vettä
Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi voi joukkoon. Taikinasta tulee murumaista. Lisää lopuksi kylmä vesi ja painele taikina piirakkavuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin siksi aikaa kun teet piirakan täytteen.
 
Kinuski:
50 g voita
2 dl kermaa
2 dl fariinisokeria
Laita kaikki ainekset kattilaan ja anna porista matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia.

Täyte:
noin 800 g omenoita
1-2 rkl kanelia
(2 rkl fariinisokeria)
Pese ja lohko omenat. Sekoita joukkoon kaneli, (fariinisokeri) ja kinuski. Mun keräämät omput olivat niin happamia, että meni naama ihan suikerolle. Siksi heivasin omenoiden joukkoon vielä pari ylimääräistä ruokalusikallista fariinisokeria. Tämän voi siis jättää pois, jos käytät piirakassasi makeampaa omenalajiketta.
Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja paista uunin keskiosassa noin 50 minuuttia.
Tiktoktiktok... "Olisit jo valmis!!!"

Crumble:
1 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
3 rkl fariinisokeria
50 g voita
Nypi ainekset muruseksi ja levitä leivinpaperille. Paista uunipellillä uunin keskiosassa noin 10 minuuttia tai kunnes crumble on saanut kullanruskean värin. Kaada crumble lopuksi piirakan päälle. ROUSK! Tämä koko komeus nautiskellaan vaniljajäätelön tai –kastikkeen kanssa.

Parahimpia herkkuhetkiä pimeneviin iltoihin!

Rakkaudella, 
Paula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti