tiistai 9. huhtikuuta 2013

Hapan porkkanaleipä

Tämä leipä kannattaa syödä mahdollisimman tuoreena, koska silloin se on parhaimmillaan. Jos koko leipä ei mene heti kaupaksi, voit heivata osan siitä pakkaseen.

Leipään:
1 prk maitorahkaa
3 dl kuumaa vettä
pala hiivaa (kokonainen tuorehiiva)
vehnäjauhoja
2 tl suolaa
2 porkkanaa
2 rkl sokeria
3 rkl öljyä
Sekoita maitorahka ja kuuma vesi niin, että soes on tasaista. Lisää hiiva, ja sekoita, kunnes hiiva on imeytynyt nesteeseen. Lisää joukkoon vehnäjauhoja (noin 2-3 dl), ja sekoita taikinan juuri tasaiseksi. Peitä taikinajuuri liinalla, ja anna sen kuplia tunnin parin verran. Lisää valmiiseen juureen suola, sokeri, öljy ja raastetut porkkanat. Sekoita. Ala alustaa taikinan joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Ole kärsivällinen alustuksessa, sillä siihen menee aikaa. Nyt taikinaan alkaa syntyä sitko (ja se ei synny pelkillä vehnäjauhoilla!). Kun taikina alkaa tuntua kimmoisalta, ja se irtoaa kulhon reunoilta, nosta se tasaiselle jauhotetulle alustalle, ja vaivaa taikinasta haluamasi muotoinen leipä. Nosta leipä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille, ja peittele se vielä liinalla. Nyt leipä saa levätä hetken, ennen kuin se lykätään uuniin. Kuumenna uuni 175 asteeseen, ja paista leipää uunin keskiosassa noin 50 minuuttia. Tarkkaile leipää paiston loppuvaiheessa (jo 30 min jälkeenkin!), sillä paistoajat saattavat vaihdella uuneittain. Kun leipä on saanut kullanruskan pinnan, ja sen pohjasta kuuluu kumea ääni, kun sitä kopauttaa, leipä on valmis.

Rakkaudella,
Paula


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti