Näiden kakkusten
makumaailma syntyy vaniljaisesta kiisselistä ja totta kai, mansikoista! Nämä leivokset
on tosi helppo valmistaa. Näiden väsäilyyn kuuluu kolme vaihetta: pohjien teko,
kiisselin valmistus ja kasaaminen. Voit tehdä kiisselin ja pohjat valmiiksi vaikkapa
päivää ennen tarjoilua, ja voit kasata valmiita leivoksia pöytään vain sen
verran kuin on syöjiäkin. Näppärää! Pohjakuppi- ja kiisseliainesten lisäksi tarvitset mansikoita (pakaste tai tuore) ja hyytelösokeria.
Pohjakupit (noin 10 kpl):
100 g voita
100 g voita
3,5 dl vehnäjauhoja
1
dl sokeria
2 rkl kylmää vettä
Pilko voi paloiksi kulhoon. Lisää
joukkoon sokeri ja vehnäjauhot ja nypi ne voin sekaan sormenpäillä. Kun seos on
ryynimäistä, eli kaikki jauhot ovat nypittynä voin sekaan, lisää kylmä vesi.
Sekoita tasaiseksi, tiiviiksi massaksi. Jos taikina tuntuu lämpimältä
(pehmeältä), nosta se hetkeksi jääkaappiin lepäämään. Voit valmistaa tässä
välissä vaniljakiisselin:
Vaniljakiisseli:
2,5 dl täysmaitoa tai kermaa
2,5 dl täysmaitoa tai kermaa
1 rkl vehnäjauhoja (kukkurallinen)
2 rkl sokeria
1 kananmuna
2 tl vaniliinisokeria
30 g valkosuklaata
Mittaa jauhot kattilaan. Lisää
maito vähitellen ja koko ajan sekoittaen (näin seokseen ei tule paakkuja). Lisää
muna ja sokerit ja nosta kattila liedelle lämpeämään. Sekoita kiisseliä koko
ajan. Kun kiisseli alkaa paksuuntua, nosta se pois liedeltä, ja tarkista sen
rakenne. Kiisseli saa olla hieman normaalia, jälkiruokakiisseliä paksumpaa,
muttei kuitenkaan aivan liisteriä. Kun kiisseli on valmis, nosta se pois
liedeltä ja lisää joukkoon valkosuklaa ja sekoita. Nosta kiisseli jäähtymään
jääkaappiin.
Ota pohjataikina jääkaapista.
Nosta taikinasta kökkäreitä muffinipellin (= metallinen tai silikoninen muffinivuoka) pohjalle ja painele taikina
muffinivuoan reunojen ja pohjan muotoon. Teet siis pieniä taikinakuppeja vuoan
pohjalle. Jos haluat, voit kaataa pohjien päälle raakoja kovia herneitä, jotta:
1) taikina pysyisi vuoan reunoilla
(muuten taikina saattaa repsahtaa reunoilta paiston aikana) 2) taikinan pohja
ei ala pullistella paiston aikana. MUTTA, jos olet hätähousu kuten minä, vedät
mutkat suoraksi, ja paistat kupposet ilman paistoherneitä ;) Omat kuppipohjani
kupruilivat paiston aikana vähän, mutta reunat pysyivät hyvin omilla
paikoillaan. Pas de problème! Paista pohjia uunin keskiosassa 200 asteessa noin 7 minuuttia.
Tarkkaile kuppeja koko ajan, jotta niiden reunat eivät palaisi. Anna kuppien
jäähtyä paiston jälkeen. Kun kupit ovat huoneenlämpöisiä, voit irrotella ne
vuoasta pienen lastan (tai muovisen veitsen) avulla.
Valmista hyytelösokeri paketin
ohjeiden mukaisesti. Jos sinulla jää hyytelösokeria yli, voit laittaa sen
jääkaappiin odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Hyytelösokeri muuttuu
juoksevaksi, kun lämmität sen uudelleen.
Nostele kuppien pohjalle
vaniljakiisseliä niin, että sitä on melkein leivoksen reunoille asti. Pilko
mansikat puoliksi (tai käytä koknaisena, jos mansikat ovat pieniä), ja peittele
kiisseli mansikoilla. Jos käytät pakastemansikoita, mansikat saavat olla hieman
jäisiä kasaamisvaiheessa. Jos mansikat ovat jo ihan sulia, niistä tulee löysiä,
eivätkä ne näytä enää niin kauniilta leivoksen päällä. Sivele mansikat lopuksi
hyytelösokerilla. Voilà! Pala kesää on valmis! Nämä kakkuset suosittelen nautittaviksi
kuohujuoman kanssa :)
Rakkaudella,
Paula
Onpa hyvännäköisiä. Hei mä etin sellaisten pikku vaniljakastike (kurpitsa?)torttujen, joissa on ohut mantelikuori, ohjetta. Syötiin niit Portugalissa. Kerro jos törmäät sellaiseen. Ps voisit suunnitella meille lauantain tupareihin boolin:)
VastaaPoista