lauantai 13. huhtikuuta 2013

Mansikkaleivokset



Kesä on kohta täällä! Hätäinen ei malta odottaa, vaan huijaa itselleen palan kesää jo nyt! :) 
Näiden kakkusten makumaailma syntyy vaniljaisesta kiisselistä ja totta kai, mansikoista! Nämä leivokset on tosi helppo valmistaa. Näiden väsäilyyn kuuluu kolme vaihetta: pohjien teko, kiisselin valmistus ja kasaaminen. Voit tehdä kiisselin ja pohjat valmiiksi vaikkapa päivää ennen tarjoilua, ja voit kasata valmiita leivoksia pöytään vain sen verran kuin on syöjiäkin. Näppärää! Pohjakuppi- ja kiisseliainesten lisäksi tarvitset mansikoita (pakaste tai tuore) ja hyytelösokeria.

Pohjakupit (noin 10 kpl):
100 g voita
3,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 rkl kylmää vettä
Pilko voi paloiksi kulhoon. Lisää joukkoon sokeri ja vehnäjauhot ja nypi ne voin sekaan sormenpäillä. Kun seos on ryynimäistä, eli kaikki jauhot ovat nypittynä voin sekaan, lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi, tiiviiksi massaksi. Jos taikina tuntuu lämpimältä (pehmeältä), nosta se hetkeksi jääkaappiin lepäämään. Voit valmistaa tässä välissä vaniljakiisselin:

Vaniljakiisseli:
2,5 dl täysmaitoa  tai kermaa
1 rkl vehnäjauhoja (kukkurallinen)
2 rkl sokeria
1 kananmuna
2 tl vaniliinisokeria
30 g valkosuklaata
Mittaa jauhot kattilaan. Lisää maito vähitellen ja koko ajan sekoittaen (näin seokseen ei tule paakkuja). Lisää muna ja sokerit ja nosta kattila liedelle lämpeämään. Sekoita kiisseliä koko ajan. Kun kiisseli alkaa paksuuntua, nosta se pois liedeltä, ja tarkista sen rakenne. Kiisseli saa olla hieman normaalia, jälkiruokakiisseliä paksumpaa, muttei kuitenkaan aivan liisteriä. Kun kiisseli on valmis, nosta se pois liedeltä ja lisää joukkoon valkosuklaa ja sekoita. Nosta kiisseli jäähtymään jääkaappiin. 

Ota pohjataikina jääkaapista. Nosta taikinasta kökkäreitä muffinipellin (= metallinen tai silikoninen muffinivuoka) pohjalle ja painele taikina muffinivuoan reunojen ja pohjan muotoon. Teet siis pieniä taikinakuppeja vuoan pohjalle. Jos haluat, voit kaataa pohjien päälle raakoja kovia herneitä, jotta:  1) taikina pysyisi vuoan reunoilla (muuten taikina saattaa repsahtaa reunoilta paiston aikana) 2) taikinan pohja ei ala pullistella paiston aikana. MUTTA, jos olet hätähousu kuten minä, vedät mutkat suoraksi, ja paistat kupposet ilman paistoherneitä ;) Omat kuppipohjani kupruilivat paiston aikana vähän, mutta reunat pysyivät hyvin omilla paikoillaan. Pas de problème! Paista pohjia uunin keskiosassa 200 asteessa noin 7 minuuttia. Tarkkaile kuppeja koko ajan, jotta niiden reunat eivät palaisi. Anna kuppien jäähtyä paiston jälkeen. Kun kupit ovat huoneenlämpöisiä, voit irrotella ne vuoasta pienen lastan (tai muovisen veitsen) avulla.
Valmista hyytelösokeri paketin ohjeiden mukaisesti. Jos sinulla jää hyytelösokeria yli, voit laittaa sen jääkaappiin odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Hyytelösokeri muuttuu juoksevaksi, kun lämmität sen uudelleen.
Nostele kuppien pohjalle vaniljakiisseliä niin, että sitä on melkein leivoksen reunoille asti. Pilko mansikat puoliksi (tai käytä koknaisena, jos mansikat ovat pieniä), ja peittele kiisseli mansikoilla. Jos käytät pakastemansikoita, mansikat saavat olla hieman jäisiä kasaamisvaiheessa. Jos mansikat ovat jo ihan sulia, niistä tulee löysiä, eivätkä ne näytä enää niin kauniilta leivoksen päällä. Sivele mansikat lopuksi hyytelösokerilla. Voilà! Pala kesää on valmis! Nämä kakkuset suosittelen nautittaviksi kuohujuoman kanssa :)

Rakkaudella,
Paula

1 kommentti:

  1. Onpa hyvännäköisiä. Hei mä etin sellaisten pikku vaniljakastike (kurpitsa?)torttujen, joissa on ohut mantelikuori, ohjetta. Syötiin niit Portugalissa. Kerro jos törmäät sellaiseen. Ps voisit suunnitella meille lauantain tupareihin boolin:)

    VastaaPoista